Засега Австрия няма да ни оказва помощ за охрана на границата

  • 11 октомври 2016 12:57

  • 1390
  • 1
Засега Австрия няма да ни оказва помощ за охрана на границата
© Getty Images/Guliver

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил заяви, че засега Австрия няма да оказва помощ за защита на границите на Сърбия и България в условията на бежанската криза, пише електронното издание на вестник "Стандарт", като цитира агенция АПА. Доскоцил е съобщил това по време на визита в Белград, допълвайки, че засега не е планирано участие на австрийски войски, както е в Унгария.

Сърбия не се нуждае от подкрепа с изпращане на войници по границата. Това не се разрешава и от сръбската конституция, заяви австрийският министър. Сърбия се нуждае от финансова и техническа помощ и е отправила официална молба към Австрия за подкрепа. Но и предоставянето на технически съоръжения като уреди за нощно наблюдение е невъзможно по юридически причини. За тази цел първо трябва да се променят законовите уредби, както това е предвидено в "пакета за сигурност", който австрийското правителство планира да приеме, уточнява Доскоцил.

Според плановете на австрийското правителство трябва да бъде променен законът за изпращане на войници в чужбина и в случаите, когато няма международен мандат и не става дума за хуманитарна помощ.

Доскоцил е защитил отново решението за изпращане на максимум 75 войници на унгарската граница. "Това е хуманитарна акция, тъй като ние нямаме право да действаме оперативно. Но в момента няма планове за подобни операции на въоръжените сили. Това е първата стъпка, разбира се, България има конкретни представи как да бъде подкрепена в този смисъл, но двустранните ни отношения още не са на този етап, ние не можем да отговорим на тези представи", заявява австрийският военен министър, пише БТА.

Приемането на "пакета за сигурност" ще стане най-рано през февруари-март и тогава ще се направи нова преценка какви са нуждите. Според министъра границата на европейско равнище ще се опазва най-добре със смесени гранични екипи, включващи хуманитарни, полицейски и военни части. Същевременно министърът изразява разочарованието си, че няма напредък в осъществяването на това австрийско предложение. "Разбира се, ние си представяхме по-различно темпо", добавя Доскоцил.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.24 | 13:31

1
айде няма нужник от още хрантутници ,границата пазят ,а България се наводни от бежажци

Добави коментар

Водещи новини