Новото правителство на Белгия получи вот на доверие

  • 10 декември 2011 17:25

  • 752
  • 0
Новото правителство на Белгия получи вот на доверие
© gettyimages

Новото правителство на Белгия с премиер Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е получи днес вот на доверие от Федералния парламент, съобщи Ер Те Ел.

Програмата на правителството бе подкрепена с 89 гласа "за" и 54 "против" в Камарата на представителите. Кабинетът бе утвърден с гласовете на депутатите от управляващата шестстранна коалиция, а срещу програмата гласуваха партиите, останали в опозиция. Ди Рупо заяви, че правителството ще осъществи дълбоки и трайни реформи, които няма да засегнат социалния и федералния модел на държавата. Според основната опозиционна партия - Нов фламандски алианс, победител от парламентарните избори миналата година, правителството няма легитимност, тъй като не е подкрепено във Фландрия, където живеят 60 процента от населението на кралството. Според социологически проучвания Ди Рупо има доверието на едва 1/3 от фламандците.

По-рано тази седмица правителството, в което повечето министри са познати и от предишни кабинети, положи клетва пред крал Албер Втори, след което Ди Рупо представи Белгия на последното редовно заседание на Европейския съвет за тази година. Процедурата във Федералния парламент, макар и формална на фона на развитието на политическата криза в страната, бе необходима по конституция, за да се приеме, че кризата, продължила над 540 дни, е напълно приключила.

Последвайте канала на

БТА
752 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини