Ангела Меркел: Европа не се съгласи със "съмнителни компромиси"

  • 09 декември 2011 13:44

  • 1344
  • 1
Ангела Меркел: Европа не се съгласи със "съмнителни компромиси"
© gettyimages

Европа отказа да се съгласи със "съмнителни компромиси", заяви германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се часове, след като правителствата на еврозоната се споразумяха с Великобритания да се разделят по пътя на налагането на по-строги антикризисни бюджетни правила, предаде ДПА.

"Британците винаги са били извън еврото. Така че вече познаваме ситуацията," заяви Меркел при пристигането си за втория ден от срещи с колегите си от Европейския съюз. "Британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. седна с нас на една маса. Ние взехме това решение, не можехме да направим съмнителни компромиси, в името на доброто на еврото," добави тя. Президентът на Литва Далия Грибаускайте беше още по-пряма. "Британците се отделиха и са извън взимането на решение," посочи пред репортери.

Камерън заяви, че приетото споразумение за по-строги бюджетни правила не е в интерес на британците. Унгария, Чехия и Швеция не приеха веднага споразумението, като посочиха, че трябва да се посъветват с парламентите си. Меркел подчерта, че вратата остава отворена за страните, желаещи да се присъединят на по-късен етап към реформите, които първоначално трябва да бъдат обединени в междуправителствено споразумение, отнасящо се само до 17-те страни членки от еврозоната плюс още шест страни от ЕС. Германският канцлер изрази надежда, че евроспоразумението ще се стори убедително на финансовите пазари и на световната общност, която оказа значителен натиск върху ЕС да сложи край на продължаващата две години криза.

Френската министърка на бюджета и говорител на френското правителство Валери Пекрес изрази надежда, че споразумението от Брюксел ще бъде добре посрещнато от рейтинговите агенции.

Последвайте канала на

БТА
1344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.11 | 01:54

1
Така е бабо Марче, те британците ако правеха каквото вие искате нямаше да изградят Британската империя, която днес е британската общност и нямаше да ви победят в две войни. Те британците обичат да са независими и нямат никакъв афинитет към германския колективизъм. Те не са направили Лондон световен финансов център, а английския световен език, за да правят после, каквото вие им кажете. Въпросът е, ние защо ви се връзваме? Вашият прадед Бисмарк провали идеята за Санстефанска България, а после понеже сме не сме много умни на два пъти се съюзявахме с вас и два пъти ядохме бой, та едва се отървахме. Вие сте най-шовинистичната нация в Европа и това за вас може да е добре, ама за тези дето са с вас не е много добре. И днес вместо да сме си научили урока пак тичаме при вас, като че ли свършиха другите държави на тоя свят, които са и далеч по-големи и силни от вашата. Вместо да се дружим със САЩ, с Русия, с Китай с когото си изберем от силните, ние пак правим това от което пострадахме.

Добави коментар

Водещи новини