И в Словакия ще засилват борбата с екстремизма

  • 17 август 2016 19:39

  • 715
  • 0
И в Словакия ще засилват борбата с екстремизма
©

Словашките власти ще затегнат мерките за борба с проявите на екстремизъм и носителите на радикални идеи, заплашващи гражданите и държавата, предаде ТАСС.

"Правителството одобри днес внасянето на изменения и допълнения в наказателния кодекс в тази посока", каза словашкият министър на правосъдието Лучия Житнянска. Тя подчерта, че "всякакви прояви на екстремизъм, радикализъм и расова омраза трябва да бъдат решително пресичани". "Наказуеми по закон ще станат не само подкрепата и пропагандирането на групировки, които нарушават правата и свободите на други граждани, но и самото основаване на такива организации", отбеляза тя.

Житнянска посочи, че законопроектът, който предстои да бъде внесен, е насочен преди всичко към противодействие на неонацистите, опитващи в последно време да увеличат влиянието си сред словашката младеж. Предвижда се да бъде увеличено наказанието за расова омраза и разпространяването в обществото на възгледите в подкрепа на апартейда. Наказателни дела по обвинение в екстремизъм, включително за призиви за расова нетърпимост, ще бъдат разглеждани единствено от Специализирания наказателен съд в Словакия. Досега в неговите компетенции бяха само най-тежките престъпления по Наказателния кодекс.

Словашкото правителство натовари Житнянска със задачата да бъдат направени поправки на националното законодателство с оглед на предстоящото подписване от страната на Допълнителния протокол към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция на тероризма. Изготвеният преди половин година документ предвижда координация на действията на европейските страни срещу граждани, решили да се присъединяват към екстремистки и терористични организации в чужбина.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
715 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини