Борел: Израелският народ не може да гледа напред, без да бъде сигурен, че 7 октомври няма да се повтори

  • 07 октомври 2024 15:40

  • 260
  • 2
Борел: Израелският народ не може да гледа напред, без да бъде сигурен, че 7 октомври няма да се повтори
© Getty Images, архив

Израелският народ не може да гледа уверено в бъдещето, докато не бъде сигурен, че 7 октомври никога няма да се повтори, се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод годишнината от нападението на "Хамас".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2988

Той определя нападението като терористично и призовава за безусловно освобождаване на всички взети тогава заложници. По неговите думи в последната година палестинското население в Газа е понесло ужасни страдания. Тоталната война, обявена от израелското правителство на "Хамас", доведе до хуманитарна криза, над 41 000 души са убити, белезите са дълбоки и палестинският народ не може да види бъдеще, ако правата му не бъдат зачитани, допълва Борел.

По неговите думи ЕС е положил всички усилия, за да подкрепи палестинците с мащабна хуманитарна помощ. ЕС последователно предупреждава за несъразмерната употреба на сила, несъвместима с международното хуманитарно право, което трябва да се спазва винаги, включително при борбата срещу тероризма и упражняването на законното право на самоотбрана, заявява Борел.

Според него обстановката се влошава и Близкият изток е изправен пред опасността от пожар, който международната общност да не може да овладее. Борел допълва, че ЕС отхвърля изстрелването на ракети от "Хизбула". Той изразява тревога от израелските бомбардировки в Ливан, където по-голямата част от жертвите са цивилни. Над един милион ливанци вече са разселени, докато 60 000 израелци не могат да се завърнат у дома в Северен Израел, отбелязва върховният представител, пише БТА.

"Хамас" атакува Тел Авив с ракети

Няма военно решение, което да донесе бъдеще на народа на Израел и Палестина. Само политическо решение ще допринесе за мир, сигурност и напредък. ЕС работи с арабските си партньори за прилагане на решението за две държави и ще продължи към тази цел с убеждението, че това е единственият възможен начин за постигане на сигурност за израелците и палестинците, добавя Борел.

Той посочва, че сред основните стъпки напред са началото на политически процес в Ливан за президентските избори, разполагане на ливанската армия на юг, по-силен мандат на силите на ООН и организиране на спешна хуманитарна конференция. Времето за прекратяване на огъня е сега, казва върховният представител.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
260 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.10.07 | 17:04

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/myxpro
Израелската окупация на Палестина е проблема

2024.10.07 | 16:47

1
Нямам нищо против евреите и категорично съм против руската агресия в Украйна и против терора, което Хамас извърши на 7и октомври независимо че те и Хизбула се борят срещу израелската окупация на Палестина и части от Ливан. Израел уби над 50 000 невинни палестинци и над 200 000 ранени и изравниха Газа със земята. Бъдете сигурни, че Господ забавя, но не забравя, мълчанието на света за еврейските нацистки престъпления са най лошата страница в световната история и Хитлер бледнее пред тях. Светът е на косем от 3та световна война по вина на еврейският президент на Украйна, евреите в САЩ и Палестина. Решението на проблема един път завинаги Израел да се изтегли от окупираните палестински територии до границата от 04.06.1967г и в замяна палестинците признават Израелска държава в окупираните палестински територии до границата от 04.06.1967г.

Добави коментар

Водещи новини