Главен готвач със звезда от Мишлен ще открие курсове по готварство за бежанци във Франция

  • 17 август 2016 19:28

  • 1367
  • 1
Главен готвач със звезда от Мишлен ще открие курсове по готварство за бежанци във Франция
©

Акрам Беналал, парижки главен готвач със звезда от Мишлен, се очаква да присъства днес на откриването на програма по готварство за бежанци в мигрантски лагер в Северна Франция. Проектът е създаден от група от десет жени, имащи за цел да подпомогнат процеса по интеграция на обитателите му чрез кухнята, предаде ДПА.

В лагера "Ла Линиер" в Гранд-Сент, близо до пристанищния град Дюнкерк, екипът, който осъществява идеята за програмата и който носи името "Льо Решо", е решил да организира кръжоци по готварство, за които се надява, че ще внесат живот в лагера, ще създадат връзки между хората и дори ще помогнат на бежанците да си намерят работа.

В продължение на три седмици всеки ден екипът ще готви вегетариански обяд за 150-те жители на лагера, след което ще им помага да приготвят вечеря за 300 души, като ще бъдат редувани рецепти от френската кухня и от тази на родните страни на мигрантите.

Проектът включва и създаването на колективни градини за отглеждане на хранителни култури и кръжоци, предназначени само за жени.

Екипът, който е съставен изцяло от доброволци, разполага с подкрепата на местния кмет Дамиен Карем, на няколко известни главни готвачи и на известни личности от френското кино и телевизия. Досега са събрани 50 хиляди евро за проекта, най-вече чрез дарения.

"Льо Решо" планира догодина да разпространи проекта си в Белгия, а после и в други страни като Германия - която се оказа основната дестинация на пристигащите в Европа хора - и в Гърция, която беше основната входна точка за мигрантите в Европа миналата година.

Екипът има и камион, чрез който ще рекламира проекта си, ще продава храна, приготвена по рецепти на бежанци и ще търси мигранти, живеещи в по-отдалечени райони.

Последвайте канала на

БТА
1367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Царете на кавала

2016.08.30 | 10:19

1
Да им е вкусно на французите !!! Ние маймуна за готвач не взимаме !!!

Добави коментар

Водещи новини