Берлин се готви да отговори на терора

  • 12 август 2016 11:31

  • 2759
  • 1
Берлин се готви да отговори на терора
© gettyimages (архив)

Германското правителство предложи пакет от мерки за засилване на сигурността и противодействие на тероризма. Това е най-сериозният отговор, предприет досега от властите след извършените напоследък нападения, сред които атаките на терористи, врекли се във вярност на групировката "Ислямска държава", и стрелбата в Мюнхен, пише в. "Ню Йорк таймс".

Много от мерките, изглежда, ще бъдат одобрени от парламента, но предизвикват безпокойство в Германия, където много се държи на защитата на личния живот и гражданските свободи. Предложенията са най-цялостният пакет, представен от германското правителство, откакто Европа стана трайна мишена на терористични нападения на "Ислямска държава", други радикални групировки и техни последователи. Мерките бяха предложени в момент, когато канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се е подложена на обвинения, че със своята политика на отворени врати към мигрантите, стичащи се към Европа от Сирия и други страни от Близкия изток, подкопава сигурността.

Германският план и реакцията към него отразяват в по-широк план напрежението в западните държави, свързано с въпроса как да се постигне баланс между мерките за борба с тероризма, от една страна, и гражданските свободи и политическата реалност, от друга, в момент на нарастващ популизъм, национализъм и антиимигрантски настроения, коментира американското издание.

Бежанците, идващи в Германия, може в бъдеще да бъдат задължени да позволяват на полицията да претърсва профилите им в социалните медии за подозрителни коментари, посочва в. "Гардиън". Германският вътрешен министър Томас де Мезиер представи пакет от мерки за борба с тероризма, като обяви, че граничната полиция планира да започне прилагането на схема, при която бежанците, преселени в Германия съгласно сделката между Европейския съюз и Турция, ще трябва да предават смартфоните си за проверка, ако нямат паспорти. Мярката подчертава нарастващото безпокойство във връзка с традиционните начини за установяване на самоличността на даден човек на граничните пунктове, изтъква британското издание.

Германия реагира на терористичните нападения напоследък с план, предвиждащ строги мерки срещу бежанците, подозирани, че подкрепят тероризма, и ускоряване на депортирането на чужденци, извършили престъпления, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

Последвайте канала на

БТА
2759 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.12 | 21:21

1
Към пакета са добавили рахат локум и турско кайве !За " драгите " гости !Нали се грижат за чистата арийска нация !

Добави коментар

Водещи новини