ООН призова спешно да се въведе хуманитарна пауза в боевете в Сирия

  • 09 август 2016 13:51

  • 1587
  • 3
ООН призова спешно да се въведе хуманитарна пауза в боевете в Сирия
©

ООН призова спешно да се въведе хуманитарно примирие в северния сирийски град Алепо, в който според нея 2 милиона жители са без достъп до течаща вода и електрозахранване, след като миналата седмица бяха нанесени удари по гражданската инфраструктура, включително по болници, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"ООН е изключително обезпокоена, че ще има тежки последици за милиони цивилни, ако електрическите и водопреносните мрежи не бъдат незабавно поправени", се казва в изявление на хуманитарния координатор на ООН за Сирия Якуб ел Хило и регионалния координатор на организацията Кевин Кенеди.

Агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ предупреди, че има сериозни рискове замърсената вода и горещото време да причинят болести, особено сред децата.

"ООН има готовност да помогне на цивилното население на град Алепо, но се нуждае от истинско прекратяване на огъня или 48-часови хуманитарни паузи всяка седмица, за да достигне нуждаещите се и да достави нови количества хранителни продукти и лекарства, които са на опасно ниско ниво", се казва още в изявлението.

"Когато тактиката на обсаждане се използва целенасочено за лишаване на хора от храна и други основни за оцеляването им продукти, тя съставлява военно престъпление", подчерта ООН.

Алепо е разделен на източни квартали под контрола на бунтовници и западни квартали под контрола на силите на режима, като всеки сектор е почти обкръжен от противниковия лагер.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1587 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.08.09 | 21:38

3
Бийте момчета. Прекратете огъня три дни след като престанат да мърдат. Заразата се лекува само с огън.

2016.08.09 | 21:38

2
И защо сега. Защо нямаше пауза , когато изродите избиваха деца и бременни жени и взривяваха хилядолетни паметници на културата.
Бакъря

2016.08.09 | 21:38

1
"Хуманитарна пауза" наистина е нужна на краварите-инструктори,за да могат да организират оцелелите от руската авиация главорези и да ги въоръжат ,а след това да духнат обратно в САЩ и да гледат сеира,и лук яли ни мирисали.....

Добави коментар

Водещи новини