Италия си резна бюджета с €30 млрд.

  • 05 декември 2011 10:55

  • 988
  • 0
Италия си резна бюджета с €30 млрд.
©

Италианското правителство на Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна прие нов план за спасяването на страната от дълговата криза, предаде газета.ру.

Проектът предвижда съкращения в разходната част на бюджета, което ще доведе до намаляването на разходите с 30 млрд. евро. Кабинетът в Рим вдигна пенсионната възраст до 65 години за мъжете и 62 за жените. Като не се предвижда и увеличение на пенсиите. В близките три години правителството планира съкращение на социалните разходи с €12-13 млрд, още €17-18 млрд. ще донесе и новото данъчно облагане. В страната ще се появи данък лукс и недвижими имоти. Предполага се и вдигане на ДДС.

По последни данни, общият дълг на еврозоната е 89% от брутния вътрешен продукт. Допустимият предел е превишен не само от т.нар. периферийни икономики (Гърция със – 166% от БВП, Португалия – 106% ), но и най-големите икономики на Европейския съюз Германия – 83% , Франция – 87% , Италия – 121%, Испания – 67% ). Според договореностите от Маастрихт, дефицитът на държавния бюджет не трябва да надвишава 3% от БВП, а държавният дълг трябва да е по-малко от 60%.

Миналата седмица германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се предложила задлъжнелите държави да бъдат изправени пред Европейския съд. Трябва да си върнем доверието, което вече 60 пъти бе подлагано на изпитание, заяви тогава ръководителят на правителството на федералната република.

На 9 декември се очаква на среща на върха на държавниците от Европейския съюз да бъде обсъден план за излизане от еврокризата.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
988 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини