Френското правосъдие оставя в затвора казахстанеца Мухтар Аблязов

  • 05 юли 2016 20:34

  • 1513
  • 0
Френското правосъдие оставя в затвора казахстанеца Мухтар Аблязов
©

Френското правосъдие отново отказа да пусне на свобода казахстанския опозиционер и бивш банкер Мухтар Аблязов, който е в затвор във Франция от почти три години и за чиято екстрадиция настоява Русия, предаде Франс прес.

53-годишният Аблязов бе задържан на 31 юли 2013 г. на Лазурния бряг и лежи в затвор близо до Париж.

Адвокатите на Аблязов ще обжалват решението на съда, което според тях надхвърля предвидения в Европейската конвенция за правата на човека разумен срок на задържане.

Мухтар Аблязов е обвинен от Казахстан, Русия и Украйна, че е откраднал милиарди долари като бивш шеф на казахстанската банка БТА, която е внесла редица жалби срещу него. Франция няма конвенция за екстрадиране с режима в Астана, но с Русия и Украйна има и те настояват той да им бъде предаден.

По повод искането на Москва, на 17 септември френският премиер Манюел Валс подписа указ за екстрадиране на Аблязов в Русия, а защитата сезира френския Държавен съвет (еквивалент на Върховния административен съд), който още не е разгледал казуса.

Засега не е подписан указ за екстрадиране на Аблязов в Украйна.

Според адвокатите на Аблязов процедурата е политически организирана от Астана. Според тях екстрадирането му в Русия ще създаде възможност за прехвърлянето му в Казахстан, където Аблязов се бои за живота си

Последвайте канала на

БТА
1513 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини