Великобритания и Франция отбелязват 100-годишнината от битката при Сома (снимки+видео)

  • 01 юли 2016 18:00

  • 2062
  • 0
Великобритания и Франция отбелязват 100-годишнината от битката при Сома (снимки+видео)
© Getty Images/Guliver

Десетки хиляди граждани на Великобритания и Франция почетоха днес паметта на загиналите в битката при Сома - едно от най-кръвопролитните сражения през Първата световна война, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Войници, политици, кралски особи и обикновени хора участваха във възпоменателни прояви в двете страни по случай 100-годишнината от началото на битката, състояла се от 1 юли до 18 ноември 1916 г. край река Сома в Северна Франция. В сражението, противопоставило британските и френските войски срещу тези на Германия, са били убити, ранени или изчезнали над 1 милион души.

За Великобритания 1 юли, когато започва битката, е най-кръвопролитният ден във военната й история - тогава загиват около 20 000 нейни войници. При паметника в Тиепвал, Пикардия, се състоя церемония, на която от британска страна присъстваха членове на кралското семейство, включително принц Чарлз и принц Уилям със своите съпруги Камила и Кейт, и министър-председателят Дейвид Камерън, а от френска - президентът Франсоа Оланд.

Във възпоменателното събитие участваха 600 британски и френски деца, всяко от които положи венец от цветя на 600-те британски и френски гроба. На проявата, която започна с оръдейни изстрели и на която бяха изпълнени вдъхновени от войната френски, британски и ирландски песни, присъстваха и много потомци на войници. Хиляди цветчета от мак и синчец, които за британците и французите са символи за помен към мъртвите, бяха пуснати от върха на паметника в пълна тишина. Във Великобритания годишнината от битката беше отбелязана с двуминутно мълчание и възпоменателни прояви, включително в Лондон, Кардиф и Единбург.

Мая Йорданова
2062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини