Корупцията задълбочава еврокризата

  • 01 декември 2011 10:18

  • 888
  • 0
Корупцията задълбочава еврокризата
©

Корупцията изостря дълговата криза в Европа, посочва неправителствената организация Трансперънси интернешънъл,  подчертавайки лошите позиции на Италия и Гърция в годишния си доклад, цитиран от АФП.

Трансперънси интернешънъл заявява, че икономическите трудности, които преживява еврозоната, "отчасти са свързани с неспособността на държавните власти да се справят с корупцията и укриването на доходи, които са основните причини за кризата".
Според индекса на Трансперънси интернешънъл - от нула (равнище, което се определя като най-силно) до 10 - Италия получава 3,9, а Гърция 3,4, което ги поставя съответно на не особено престижните 69-а и 80-а позиция в класацията, обединяваща 182 страни.  Франция и Германия, на които мнозина възлагат надежди да решат проблемите на еврозоната, са класирани съответно на 25-о и 14-о място.

Европейската криза "отразява слабо финансово управление, липса на прозрачност, както и лошо използване на държавните фондове", посочи пред АФП г-жа Робин Ходес, директор по изследванията в организацията.

Последвайте канала на

БТА
888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини