Френските власти: Убийство на полицая и жена му е жалък акт на тероризъм

  • 14 юни 2016 11:35

  • 3598
  • 1
Френските власти: Убийство на полицая и жена му е жалък акт на тероризъм
© Gettyimages (архив)

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов окачестви днес убийството на френски полицейски началник и партньорката му в дома им край Париж като "жалък акт на тероризъм", предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Вчера беше извършен жалък акт на тероризъм", заяви Казньов след извънредна среща тази сутрин с президента Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12. Той добави, че държавата е изцяло мобилизирана срещу заплахата от тероризъм и са извършени над 100 ареста от началото на годината. Френският министър на вътрешните работи заяви, че заплахата от екстремистки нападения остава висока във Франция, Европа и Запада като цяло, предаде АП. Атаката срещу полицая се разследва от френски прокурори, специализирани в борбата с тероризма. Френският правителствен говорител Стефан льо Фол също потвърди днес в интервю за радио РТЛ, че убийството е "терористичен акт", съобщи Ройтерс.

Нападател е убил с нож полицейския началник снощи пред дома му, а тялото на партньорката му е било намерено вътре в жилището. "Това е бил терористичен акт, ужасна драма", каза Льо Фол. "Бих искал да изразя подкрепата си за тези, които са познавали жертвите, както и за малкото дете, което е било спасено при щурма на полицейските специални сили". Източници, близки до следствието, казаха за АФП, че нападателят е бил замесен в неотдавнашно разследване за сирийска джихадистка връзка. По-рано беше съобщено, че "Ислямска държава" е поела отговорност за случилото се. РТЛ съобщи, че при преговорите с полицията мъжът е говорел за неуточнена ислямистка групировка.

Френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 заяви днес, че снощното нападение е "безспорен терористичен акт", предаде АП. На форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж той каза, че Франция е изправена пред терористична заплаха "от много голям мащаб". "Франция не е единствената страна, която е засегната от терористичната заплаха, както видяхме отново в САЩ, в Орландо", заяви Оланд.

Преди това в разпространено от Елисейския дворец изявление френският президент осъди снощното убийство и изрази признателност към служителите на френското министерство на вътрешните работи, съобщи още ТАСС. "Президентът на републиката осъжда този изключително неприятен терористичен акт", се казва в комюникето. "Ще бъдат положени всички усилия за изясняването на тази ужасна драма."

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3598 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
вие създадохте тази каша

2016.06.14 | 19:13

1
това ви чака .

Добави коментар

Водещи новини