Германия призова Азербайджан да намери решение на конфликта с Армения

  • 07 юни 2016 21:57

  • 2345
  • 2
Германия призова Азербайджан да намери решение на конфликта с Армения
© Gettyimages (архив)

Германия призова Азербайджан да намери по-трайно решение на конфликта си с Армения, а азербайджанският лидер Илхам Алиев заяви, че прекратяването на огъня в отцепническия регион е нестабилно, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

"Мисля, че всички сме съгласни, че сегашната ситуация е неблагоприятна, защото може да се стигне до подновяване на конфликта във всеки момент", заяви Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се пред медиите след среща в Берлин с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Той подкрепи това мнение, заявявайки, че действащото в момента прекратяване на огъня е нестабилно и "статуквото трябва да се промени". "Не искаме война. Искаме мир", заяви Алиев. "Достатъчно е да се погледне картата, за да се види кой е агресорът и кой е жертвата", добави той.

В началото на април в оспорвания регион Нагорни Карабах започнаха най-кръвопролитните боеве от края на шестгодишната война между бившите съветски републики, прекратена след постигането на примирие през 1994 г., припомня ДПА. Нагорни Карабах с площ от около 4500 кв.км е населен предимно с арменци християни, но се намира в преобладаващо мюсюлманския Азербайджан. Смята се, че при последните прояви на насилие са загинали най-малко 120 души. И двете страни се обвиняват взаимно за престрелките.

Меркел заяви, че Германия трябва да използва председателството си на ОССЕ, за да помогне като посредник в конфликта, а Русия като регионална сила - да играе важна роля в мирния процес. Днес беше вторият ден от посещението на Алиев в Берлин, чиято цел е укрепване на дипломатическите и икономическите връзки. Той се срещна с председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер, с представители на "Еърбъс" и членове на германско-азербайджански бизнес форум. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова германското правителство да използва визитата, за да призове Алиев да освободи политическите затворници.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2345 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.08 | 12:40

2
БРАВО ГЕРМАНИЯ
Един

2016.06.08 | 12:40

1
Германия, да дава бело дупе, на талибаните и да не се меси дето не и е работа!!!

Добави коментар

Водещи новини