Агент на ФБР поръчал обир на картини в Ница

  • 29 ноември 2011 21:59

  • 3799
  • 0
Агент на ФБР поръчал обир на картини в Ница
©

Шеф на ФБР, разследващ кражба на произведения на изкуството, бил замесен в обира от 5 август 2007 г. на музей в Ница, съобщиха британски и френски медии.

В понеделник бандата от седем души беше изправена пред съда в Екс-ан-Прованс за кражбата на платна на Моне, Сисле и Брьогел. Бандата успяла да откачи и отмъкне четирите платна само за пет минути. Мъжете били облечени в синьо и носели скиорски каски. Прибрали картините в черни торби за боклук и избягали за секунди с ван.

Отмъкнатите картини били "Алегория на водата" и "Алегория на Земята" на Брьогел, "Авенюто с тополите в Море" на Сисле и "Скалите до Диеп" на Моне. Общата им стойност била 22 милиона евро, но при продажба на черно те биха могли да ги пласират максимум за 3 милиона евро.

Пред съда мъжете не отрекоха обира, но пък отхвърлиха обвиненията, че са използвали оръжие. Според служителите на музея нападателите ги заплашили с пистолет. 64-годишният Пиер-Ноел Дюмаре, който е смятан за организатор на обира, коментира пред съда, че може и да е крадец, но никога не е искал да има жертви. Дюмаре обяснил, че бивш агент на американското Федерално бюро за разследвания поръчал обира, пише "Монитор".

Става дума за Робърт Уитман. Посредник между бандата и агента на ФБР бил Бернар Терню, който в момента е в арест в САЩ. Терню, известен още като Сони, направил свръзката. През 20-годишната си кариера Боб Уитман открил шедьоври за $300 милиона. Сред тях са творби на Рембранд и Роден. Най-големият и сложен казус обаче бил обирът от 90-те години от бостънския музей „Изабела Стюард Гарднър“ на картина на Вермеер, две платна на Рембранд и пет скици на Дега на обща стойност от $500 милиона. При срещата си с Терню Уитман решил, че най-накрая ще се добере до откраднатите от САЩ картини. Уитман се представил за американски дилър и се свързал с базирания в Маями французин Бернар Терню, близък до корсиканската мафия. Уитман привлякъл Терню, известен в бандата като Сони, като го поканил на парти на яхта и му предложил няколко фалшиви произведения на изкуството. Целият екипаж на яхтата бил от агенти на ФБР.

Оттук версиите за случилото се раздвояват. Според Уитман Сони (Терню) му предложил освен Рембранд и Вермеер и две работи от Пикасо. Адвокатът на Дюмаре Людовик Дератюро обяснява пред съда обаче, че именно Уитман насърчил крадците да оберат музея в Ница, за да може по-късно Уитман да се добере и до картините на Рембранд и Вермеер, които принадлежат на САЩ. Уитман отрича и казва, че научил за обира едва след като той бил извършен. Адвокатът защити обирджиите с това, че Уитман е провокирал обира. Адвокат Дератюро коментира, че едва ли в САЩ биха се радвали на подобни действия от френски агенти на тяхна територия.

В петък ще бъде произнесена присъдата. Днес в съда трябва да се яви и Уитман, но никой не се надява това да стане.

Ако мъжете бъдат осъдени, ще лежат в затвора 30 години.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини