Австрия се отказа от спорния си план за граничен контрол по границата си с Италия

  • 13 май 2016 20:31

  • 2495
  • 0
Австрия се отказа от спорния си план за граничен контрол по границата си с Италия
© Gettyimages (архив)

Правителството на Австрия обяви днес, че се отказва от спорния си план за въвеждане на граничен контрол в прохода Бренер, който е един от основните транзитни маршрути към Италия през Алпите, предаде АФП.

Австрия обмисляше този граничен контрол, за да спре евентуален наплив от мигранти. Планът бе силно критикуван от Италия и ЕС. Освен гранични проверки той предвиждаше в краен случай и издигане на ограда и трябваше да влезе в сила в края на месеца.
Мярката обаче не е оправдана на този етап, призна новият австрийски вътрешен министър Волфганг Соботка на пресконференция с италианския си колега Анджелино Алфано. "Броят на незаконните мигранти спадна почти до нула през последните седмици", каза Соботка. През прохода Бренер минават по около 5500 камиона на ден.

Вчера ЕС разреши извънредното удължаване на срока на действие на контрола по вътрешните граници на Шенгенското пространство за петте страни, включително Австрия, които ги въведоха през септември в пика на миграционния наплив към Европа.
Мярката обаче засяга само конкретните райони, където този граничен контрол е вече в сила, което изключва австрийско-италианската граница.

От началото на годината в Италия от африканските брегове са пристигнали около 31 250 мигранти, но не е установен осезаемо увеличение по границата на Австрия с Италия. Алфано изрази задоволство, че Австрия е признала ефикасността на превантивните мерки на Италия в тази област.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини