Испания прибегна до извънредни избори

  • 27 април 2016 20:45

  • 2180
  • 2
Испания прибегна до извънредни избори
©

4 месеца след изборите и след няколко неуспешни опита за съставяне на кабинет в Испания, крал Фелипе Шести съобщи, че няма друг вариант, освен да издаде указ за извънредни избори, съобщи "Труд".

След двудневни консултации с политическите лидери, крал Фелипе Шести призна - изборите са неизбежни. Новината беше очаквана - парламентарният вот през декември показа, че е настъпил краят на продължилия 42 години двупартиен модел и в парламента влязоха новите играчи.

През декември в Испания се проведе парламентарен вот, на който нямаше категоричен победител и за първи път от десетилетия управляващите загубиха позиции. Причината е възхода на нови лица в испанската политика, които са лявата радикална партия Подемос, която е испанския еквивалент на гръцката СИРИЗА и либералното движение Суидаданос, в превод Гражданите.

Премиерът Рахой излезе като победител от изборите, но радостта му беше кратка. С едва 122 места в 350-местния парламент, нямаше шанс да състави кабинет.

Основните партии в Испания имат една обща кауза - оставането на Каталуния в Испания. Тя обаче не успя да ги обедини през последните 4 месеца. Очаква се изборите да се проведат на 26 юни, но според анализатори, няма гаранция, че те ще сложат край на политическата безизходица.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2180 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.30 | 13:19

2
Давай Подемос , давай Льо Пен , давай Австрия , супер си Орбан , долу европедерастката сган , слава на Путин , следва Бълтария на Волен !
аз

2016.04.30 | 13:19

1
Единствения начин Волен да спечели е Бойко Борисов да се прекръсти на Волен.

Добави коментар

Водещи новини