Брюксел предлага еднакви условия за убежище в ЕС и законни пътища за имиграция

  • 06 април 2016 14:48

  • 1373
  • 1
Брюксел предлага еднакви условия за убежище в ЕС и законни пътища за имиграция
© gettyimages (архив)

Европейската комисия представи днес предложение за промени в общностното законодателство, които касаят условията за предоставянето на убежище и установяването на законни пътища за имиграция.

Предложението засяга въвеждането на "справедлива и устойчива" система за разпределяне на кандидатите за убежище между държавите; допълнително уеднаквяване на процедурите и стандартите за предоставяне на убежище, като по този начин се създадат равноправни условия в Европа и се намаляват факторите на привличане, предизвикващи вземането на мерки за намаляване на незаконните вторични движения; укрепване на мандата на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира, че кризата с бежанците е показала слабостите в общата европейска система за убежище. Няма съмнение, че нуждаещите се от защита трябва да продължат да я получават и че не трябва да поверяват живота си на каналджиите. Настоящата система не е устойчива, коментира той.

Различните национални подходи доведоха до търсене на по-изгодни възможности за получаването на убежище и до незаконна миграция, като при настоящата криза станахме свидетели как правилата от Дъблин поставиха твърде голяма отговорност върху само няколко държави в ЕС, добави Тимерманс. В краткосрочен план трябва да прилагаме съществуващото законодателство, за да овладеем положението. В бъдеще имаме нужда от устойчива система, основана на общи правила, по-справедливо споделяне на отговорността и безопасни и законни пътища за влизане на онези, които се нуждаят от закрила, за да могат да я получат в ЕС, обобщи зам.-председателят.

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочи, че заедно с продължаващите усилия на ЕС за справяне с безработицата Европа трябва да увеличи законните и безопасни пътища за хората, които идват, независимо дали търсят закрила или работа. Европа има нужда да привлече таланти от чужбина, които да подпомогнат нейния икономически растеж, коментира еврокомисарят. Многообразието все повече се превръща в определяща черта на много общности и градове в ЕС, затова следва да го приемем и да го превърнем в "градивна възможност" чрез нови политики на интеграция, каза Аврамопулос.

Досега системата от Дъблин определя коя държава в ЕС отговаря за разглеждането на молба за убежище на основата предимно на първата точка на незаконно влизане. Комисията набелязва пет области, в които общата европейска система за убежище следва да бъде подобрена. Сред тях е създаването на справедлива система за определяне на държавата за разглеждането на молбите на търсещите убежище. За по-доброто справяне с големия брой пристигащи и за да се осигури справедливото споделяне на отговорността, ЕК може да направи предложение за изменение на регламента от Дъблин или чрез допълването му с механизъм за справедливо разпределяне, или чрез преминаване към нова система въз основа на коефициент за разпределение.

Комисията възнамерява да предложи по-нататъшно уеднаквяване на процедурите по предоставяне на убежище и да намали факторите, привличащи хората към малък брой държави в ЕС. Комисията може да предложи нов регламент, който да замени директивата за процедурите за предоставяне на убежище, както и нов регламент, който да замени директивата за признаването. Могат да бъдат предложени целенасочени изменения на директивата за условията на приемане.

За да може дъблинската система да не бъде нарушавана от злоупотреби и търсене на по-изгодни възможности за получаване на убежище, ЕК би могла да предложи мерки за възпиране и наказание на незаконните вторични движения. Би могло предоставянето на някои права да се обвърже с изпълнението на определени условия като регистрация, снемане на пръстови отпечатъци и престой в държавата от ЕС, определена за кандидата за убежище.

Комисията би могла да предложи изменение на мандата на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, за да може тя да изпълнява нова роля при прилагането на политиката в тази област, както и да повиши оперативните й функции. Това би могло да включва управление на механизма за разпределение по изменената дъблинска система, наблюдение на спазването от страна на държавите на правилата на ЕС в областта на убежището, определяне на мерки за отстраняване на недостатъците и възможности за предприемане на оперативни мерки в извънредна обстановка.

За да бъдат приложени на практика евентуалните изменения на дъблинската система, ЕК би могла да предложи да съобрази системата "Евродак" и да разшири нейната цел, като улесни борбата с незаконната имиграция, по-доброто съхраняване и обмена на пръстови отпечатъци и оказването на подкрепа за връщанията на незаконните имигранти. Комисията ще представи предложение за политиката в областта на разселването на мигрантите. Това предложение ще въведе механизъм с общи за ЕС правила за приемането и разпределението, за статута, който да бъде даден на разселените мигранти, за финансовата подкрепа, както и за мерките за предотвратяване на вторичното движение.

ЕК обмисля въвеждането на единен подход с по-гъвкави условия за прием на имигранти със "синя карта" (трудова виза), а за висококвалифицираните чужденци би могло да се въведат подобрени процедури за прием и повече права.

Последвайте канала на

БТА
1373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.07 | 14:30

1
Малоумието продължава с пълна сила,ако не се вземат спешни мерки за смяна на съществуващите управници с нормални здравомислещи хора всичко е загубено.Дори за слепите е очевадно че това е политика налагана на сила от вън или по-точно от САЩ.

Добави коментар

Водещи новини