Гърция и кредиторите й възобновиха преговорите

  • 04 април 2016 18:45

  • 880
  • 0
Гърция и кредиторите й възобновиха преговорите
© Getty Images/Guliver

Гръцкото правителство започна нови преговори с кредиторите на страната на фона на скандал около подслушан и изтекъл разговор между чуждестранни представители, свързани със спасителната програма на Гърция, относно преговорите, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Финансовият министър Евклидис Цакалотос разговаря днес с представители на европейските кредитори на Гърция и Международния валутен фонд след двуседмично прекъсване заради католическия Великден.

Основните спорни точки са свързани с орязването на пенсии, данъчните реформи и бъдещите съкращения, които Гърция трябва да извърши, за да изпълни целите на програмата. Страната е зависима от спасителни кредити от 2010 г.

Днешните преговори протичат под сянката на изтекла в събота информация в Уикилийкс във връзка с телеконферентен разговор между представители на Международния валутен фонд, свързан с преговорите, водени между Атина и кредиторите й, в който представители на Фонда споменават възможността за обявяване на неплатежоспособност на Гърция.

Позовавайки се на изтеклата информация, Атина бързо обвини МВФ, че обмисля да използва евентуален гръцки банкрут, за да засили преговорната си позиция - нещо, което управляващият директор на МВФ Кристин Лагард отхвърли като "безсмислица".

Последвайте канала на

Калина Христова
880 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини