ЕС очаква връщането на незаконни мигранти към Турция да започне в понеделник

  • 01 април 2016 14:27

  • 1681
  • 1
ЕС очаква връщането на незаконни мигранти към Турция да започне в понеделник
©

Европейската комисия изрази очакването споразумението между ЕС и Турция в областта на миграцията да бъде приложено от понеделник, 4 април. Тогава ще съобщим коя държава от ЕС колко сирийски бежанци от Турция ще приеме, уточни говорителят на комисията Мина Андреева, цитирана от БТА.

Говорителят Наташа Берто добави, че близо половината държави в ЕС са изразили готовност да приемат разселени от Турция сирийски бежанци, сред които е и България. В замяна и по схемата "един срещу един" от Гърция в Турция ще бъдат връщани мигрантите, които не подлежат на статут на закрила в ЕС.

Говорителите на ЕК поясниха, че се очаква до понеделник гръцките и турските власти да приемат необходимите законодателни промени, с които споразумението да отговаря изцяло на изискванията на международното право. В отговор на въпрос по повод твърденията, че Гърция ще върне първоначално 500 души в Турция, Андреева заяви, че ЕК никога не е съобщавала брой подлежащи на връщане.

По думите на говорителите ЕК приема с внимание съобщенията за насилствено отблъскване на сирийци по турската граница. В споразумението между ЕС и Анкара е залегнало изискване подобни действия да не бъдат предприемани, това е "червена линия", посочи Андреева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1681 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
777

2016.05.05 | 10:46

1
БОЖЕ МИЛИ ЗАЩО ВИ ТРЯБВАШЕ ТИЯ БУШМЕНИ ДА ГИ ПУСКАТЕ..,.,.... АБЕ ТЕ ЩЕ ПОПИЛЕЯТ ЕВРОПА. ТИЯ НЕ СА ДОРАСЛИ ЗА ТОЯ НАШИЯ ЖИВОТ.........

Добави коментар

Водещи новини