Почина Имре Пожгай

  • 26 март 2016 08:14

  • 2625
  • 0
Почина Имре Пожгай
©

На 83 години в Унгария почина Имре Пожгай. Той е един от ключовите политически дейци от периода на реформите и идеолог на демократическата революция в страната от 1989 г., съобщи news.bg.

Имре Пожгай изигра една от основните роли за падането на Желязната завеса.

Той заедно с Ото фон Хабсбург организират на 19 август 1989 г. „паневропейски пикник”. Пожгай, който пое патронаж над събитието, отказа да участва в него, защото складовете в Будапеща и къмпингите на бреговете на Балатон бяха пълни с бежанци - туристи от ГДР, и държавният министър на Унгария не искаше да рискува допълнително изостряне на отношенията с Хонекер.

Но Пожгай се беше разбрал с министъра на вътрешните работи Ищван Хорват, че унгарската милиция и граничните войски, ако се наложи, няма да използват сила. Премиерът Немет също беше информиран и се разпореди, че ако "по време на пикника неколкостотин немци преминат границата няма да възразяваме".

Унгарското правителство не искаше да изглежда като съучастник на първото масово бягство на Запад след началото на Студената война. В резултат, благодарение на невмешателството на унгарската гранична служба, в течение на няколко часа над 600 немци преминаха през дървените врати и се озоваха на австрийска земя.

Последвайте канала на

Novini.bg
2625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини