Речта на Ангела Меркел в парламента разочарова много хора

  • 17 март 2016 08:59

  • 4530
  • 7
Речта на Ангела Меркел в парламента разочарова много хора
© gettyimages (архив)

В Берлин са четени много правителствени декларации, но рядко някоя е предизвиквала такова внимание като вчерашната. Три дни след победоносното шествие на "Алтернатива за Германия" на регионалните избори, ден преди решаващата среща на върха ЕС-Турция и при все по-яростните атаки от страна на Християнсоциалния съюз вчера канцлерът Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се трябваше да защитава бежанската си политика, пише "Зюддойче цайтунг". Но ще успее ли тя отново да мине в офанзива?, пита изданието.

Вестникът отбелязва, че в изказването си Меркел е осъдила националните политически решения по въпроса за имиграционната криза, като е заявила, че те нито са устойчиви, нито оправдани, а това личи според нея от последиците от затварянето на Балканския маршрут. "Зюддойче цайтунг" изтъква два момента от речта като основни. Първият е изказването, че "не прави чест на Европа като съюз от 28 държави досега да среща такива трудности в споделянето на товара", като е допълнила, че сега е важно ЕС постепенно да започне да постига напредък по този въпрос. Вероятно Меркел никога не е заклеймявала така държавните и правителствените ръководители от съюза, коментира вестникът и отбелязва, че критиката на канцлера към ЕС си е проличала още по-ясно от похвалите й към Турция за грижите за наброяващите над 2 милиона бежанци на нейна територия.

Вторият момент е Идомени, гръцкото погранично селище, където в момента европейските ценности затъват в калта, посочва "Зюддойче цайтунг". Миналия септември Меркел разреши на сирийските бежанци на гарата в Будапеща да дойдат в Германия, макар че нямаха право на прием във Федералната република. Вчера обаче канцлерът зададе различен тон, отбелязва изданието.

В Гърция има значителен напредък, посочи Меркел, като продължи, че Атина иска да реши кризата по хуманен начин заедно с другите държави членки на ЕС и Германия ще й помогне в това. Тъкмо това отличава ситуацията сега от онази в Унгария, коментира вестникът. "Сигурно много от бежанците са разочаровани, че не могат да отидат там, където искат - защото в Европа сме единни, че не съществува право на убежище в една определена страна", допълни канцлерът.

Меркел отново опита с темата за честта на Европа. Но способността й да убеждава все още страда от това, че в началото на миграционната криза се опита да играе ролята на Майка Тереза за имигрантите, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в коментарна статия. Дори и онези, които според канцлера досега са отказвали да приемат бежанци и мигранти да обещаят да променят отношението си - преди всичко това ще се отнася за Франция - след конското, което тя им прочете, няма да бъдат решени всички проблеми. Защото бежанците не мечтаят за живот в Източна Полша или Северна Румъния. Трябва ли при това положение мигрантите, които вече са в Германия да бъдат изпратени със запечатани влакове във Влашко", пише още вестникът. И кой ще им попречи след това да тръгнат към Германия пеша по магистралата?

Канцлерът допусна много грешки, тя изолира Германия в Европа. Но за едно не е виновна - че 500-милионен континент не може да намери единен отговор на кризата, допълва "Велт".

"Цайт" посочва, че в речта си Меркел е защитила споразумението с Турция и е похвалила усилията й в бежанската криза, но същевременно е заявила, че присъединяването на Анкара към ЕС не е в дневния ред на днешната среща на върха. Тя е казала също, че за исканото от турската страна облекчаване на визовия режим си има условия. Изданието допълва, че опозицията в Бундестага е предупредила да не се правят прекомерни отстъпки на Турция.

Последвайте канала на

БТА
4530 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.03.26 | 14:24

6
Травестит,който обича резан и немит на шеит !

2016.03.26 | 14:24

7
Хахахахаааа много точно казано,с такива миризливи не доклатени баби е пълно в еврогейския съюз.
гошо

2016.03.26 | 14:24

5
Съд и затвор за соросоидния ЦРУтравестит.

2016.03.26 | 00:02

1
ГЕРМАНИЯ ИЗОЛИРА ЕВРОФОБИТЕ ОТ ЕВРОПА
ХЪШ

2016.03.26 | 14:24

4
Заминавай за Германия ! Тук обратни и българомразци НЕЩЕМ !

2016.03.26 | 14:23

3
Корабът потъва бавно, вода има за всички.

2016.03.26 | 14:23

2
Защо това кюмбе от снимката си въобразява че може да изкомандва 500 000 000 европейци и те веднага ще се подчинят!?

Добави коментар

Водещи новини