Италианска област се готви да посрещне масов приток на мигранти откъм Балканите

  • 28 февруари 2016 15:25

  • 2694
  • 1
Италианска област се готви да посрещне масов приток на мигранти откъм Балканите
©

Италианското правителство и южната област Пулия се готвят да посрещнат евентуален приток на бежанци, по-специално сирийци, предизвикан от затваряне на границите на Балканите, предаде Франс прес.

За момента нямаме конкретни сигнали, че се организират пътувания на мигранти до Пулия, но оставаме с повишено внимание заради възможния рикошетен ефект от затварянето на границите северно от Гърция, заяви прокурорът по антимафиотските дела в град Лече Каталдо Мота.

Стремежът на властите е да не всяват паника, но "не трябва да допуснем да бъдем изненадани, напротив - трябва да сме подготвени за такава спешна ситуация", пише днес в. "Стампа".

Местната гражданска защита е готова да се справи със спешни хуманитарни случаи, заяви Антонио Нунцианте от регионалните власти.

В Таранто предстои да бъде открит център за първичен прием на мигранти и установяване на самоличността.

Префектът на Лече Клаудио Паломба, координиращ настаняването на бежанците в областта, напомни за 300-километровата тукашна брегова ивица с множество плажове, където може незабелязано да бъдат стоварени мигранти. Вътрешният министър Анджелино Алфано се очаква да председателства утре в Бари - столицата на Пулия, регионална конференция на местните префекти за борбата с организираната престъпност. Близо 25 000 души са блокирани в момента по северните граници на Гърция поради затворени граници с ред балкански страни или ограничения за влизане в тях.

Италианската брегова охрана и финансовата полиция патрулират главно най-южната част от "ботуша", крайбрежието на провинция Саленто. За последно мигранти дебаркираха там на 11 януари. Една жена от Нигерия загина. Малки плавателни съдове редовно пренасят наркотици от Албания и съответните престъпни мрежи биха могли да организират и превоз на мигранти. Повечето мигранти, насочващи се към Италия през последните години, тръгват от Северна Африка към Сицилия. На бреговете на Пулия слизат малцина. В миналото обаче миранти масово прииждаха в региона, избирайки "Адриатическия път", водещ към Пулия. През 1991 г. там внезапно нахлуха десетки хиляди албанци от близка Албания, припомня АФП.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.29 | 20:14

1
Минирайте морето. Който оцелее го посрещнете с напалм.

Добави коментар

Водещи новини