ЕК: България трябва да полага непрестанни усилия за реформи

  • 26 февруари 2016 19:52

  • 1415
  • 6
ЕК: България трябва да полага непрестанни усилия за реформи
© Getty Images/Guliver

България трябва да полага непрестанни усилия за реформи, за да възстанови потенциала си за растеж, пише в доклад на ЕК с икономически анализ на страната ни, цитиран от БНР.

Работният документ е част от задълбочен преглед на българското стопанско управление заради открити макроикономически дисбаланси. Бюрокрацията, корупцията и политическата нестабилност се смятат за едни от най-големите пречки пред извършването на стопанска дейност.

Все още не е разработен прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата и на минималните социалноосигурителни вноски, отбелязват експертите на Еврокомисията. Промените в заплатите и данъчните политики не доведоха до по-бързо създаване на работни места, особено за ниско квалифицираните работници.

Системата на здравеопазването е изправена пред значителни предизвикателства - ограничена достъпност, ниска степен на финансиране и незадоволителни здравни резултати

Пречките пред участието на децата в неравностойно положение, и особено на ромските деца, в предучилищното и началното образование все още не се отстраняват по последователен начин.

Функционирането на финансовия сектор като цяло се стабилизира, но продължават да съществуват рискове. Съществуването сделки между свързани лица при банковите кредити, застраховането и пенсионните фондове, продължават да представляват значителни предизвикателства за надзорния орган.

През следващите години Комисията очаква промени в структурата на собствеността в банковия сектор. Продажбата на банките с гръцка собственост, които държат 20% от пазара, експертите в доклада смятат за възможни заради промените в техните институции майки.

Корупцията продължава да буди значително безпокойство в България, а отговорът на националните органи продължава да бъде възпрепятстван от слаби и фрагментирани институции.

Оставащите слабости на системата на обществените поръчки ограничават използването на европейските структурни и инвестиционни фондове. Ограниченият приток на преки чуждестранни инвестиции и банково кредитиране възпират растежа на частните инвестиции в България. Несигурността и големият обем на необслужваните кредити ограничават капацитета на банките да разширят кредитирането и са отрицателен фактор за инвестициите, са част от заключенията в анализа на Еврокомисията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1415 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.02.29 | 20:34

5
С тая проста ТИКВА оправяне НЯМА ! ДОЛУ ГЕРБ , ВЪН България от ЕС и НАТО ! Дружба с РУСИЯ , възстановяване производството в странато ! ПЛАНЪТ СИДЕРОВ В ДЕЙСТВИЕ !

2016.02.29 | 20:34

6
червени и сини връзки... бели гълъби и равенство... я се скрий бе дружбо
Mitaka

2016.02.29 | 02:52

4
Дрън дрън глупости.....загрижили се за нас. Две пари не дават,само ни мачкат и лъжат. Все нас не ни бива,те ....супер! Ама я какво направиха от Европа...сбирщина и цигания. Аѝде, да не ни дават акъл, все ще се оправиме....както винаги...!

2016.02.28 | 19:08

2
След 25 г. "демокрация " и " реформи " , изразяващи с в унищожаване на всичко българско , на разграбване , разпродаване на икономиката ни , БЪЛГАРИЯ е в кома с помощта на ЕС и САЩ !

2016.02.28 | 19:08

3
да не забравяме грабежите от собствените ни управници, че никак не са дребни... последния пладнешки обир-КТБ

2016.02.27 | 17:27

1
ЕК ТРЯБВА ДА НАМАЛИ БЮРОКРАЦИЯТА И ОСТАНАЛОТО..

Добави коментар

Водещи новини