Одобриха на първо четене промените във френската конституция

  • 10 февруари 2016 07:07

  • 889
  • 0
Одобриха на първо четене промените във френската конституция
© Gettyimages (архив)

Националното събрание на Франция одобри снощи на първо четене промяна в конституцията, според която осъдени за тероризъм да бъдат лишавани от френско гражданство, предадоха осведомителните агенции.

Решението бе взето със 162 срещу 148 гласа в 577-местната долната камара на френския парламент. Изходът от гласуването отчасти разсея опасенията, че мнозина депутати от управляващата Социалистическа партия ще се обявят срещу промяната в основния закон с мотива, че тя неефективна и по-скоро символична мярка в борбата срещу тероризма. Критици смятат, че законодателство в тази посока би сложило петно върху французите с двойно гражданство, каквито са имигрантите от бившите френски колонии. Според международното право правителствата не могат да лишават хората от държавна принадлежност.

Утре предстои гласуване на второ четене за правителствения законопроект за промяна в конституцията. След това той трябва да премине успешно през Сената - горната камара - и накрая, за да влезе в сила, да бъде одобрен на съвместно заседание на двете камари с мнозинство от три пети, тоест 60 на сто. Тази процедура ще отнеме вероятно няколко седмици. Правителството на президента Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 се зае със затягане на законодателството след кръвопролитните атаки в Париж през миналата година

Последвайте канала на

Филип Епитропов
889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини