Бежанските потоци не зависят от времето

  • 05 февруари 2016 10:37

  • 1187
  • 1
Бежанските потоци не зависят от времето
©

Остров Хиос е една от трите основни входни точки на бежанците към Европа. Миналата година оттук са преминали над 120 хил. души. Само от началото на тази година досега с лодки от Турция до Хиос са достигнали близо 14 хил. бежанци срещу 226 за същия период през 2015 г.

Потокът от хора не зависи от времето. Хората използват гумени лодки, тръгнали са в бурното море с децата си.

В морето български полицейски кораб охранява европейските граници. Единствено нашият екип беше на борда на българския кораб „Обзор 525”, който изпълняваше мисия и трябваше да прехваща лодките, като влизат в гръцки води. Мигрантите пък трябва да бъдат идентифицирани, проверени, регистрирани.

Полицейският ни кораб ще е на мисия до началото на март, а след това може да изпратим и друг екипаж. Ето в аванс част от историите на мигрантите.

Хората, които излизат от водата, току що са акостирали на брега на о-в Хиос. Радостта им, че са стигнали живи до брега е неописуема и единственото, което повтарят, са благословии към Господ, че ги е запазил живи. Пътували са цяла нощ. Тръгнали са по тъмно и сами са се ориентирали в непрогледния мрак. На брега вече са спасени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1187 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.05 | 20:37

1
Голяма гордост ,няма що.. Направете им и по една свирка за добре дошли...

Добави коментар

Водещи новини