Лидерът на испанската партия "Подемос" не иска Испания повече да е зависима от Германия

  • 21 декември 2015 19:09

  • 1967
  • 0
Лидерът на испанската партия "Подемос" не иска Испания повече да е зависима от Германия
© Gettyimages/Gulliver

Лидерът на испанската лява радикална партия "Подемос", която е трета по сила след вчерашните парламентарни избори, обяви за свой приоритет защитата на суверенитета на Испания, която сега според него е твърде зависима от Германия, предаде Франс прес.

"Посланието ни към Европа е ясно. Суверенитетът за нас е приоритет в организацията на политическата система. Испания повече няма да е в периферията на Германия. Ще работим за връщане на смисъла на думата "суверенитет" в нашата страна", заяви Пабло Иглесиас на пресконференция в Мадрид.

Създадената през 2014 г. партия "Подемос" спечели 69 места в испанския парламент на вчерашния вот. Победител е дясната Народна партия, но само със 123 места, далеч от абсолютното мнозинство в 350-местния парламент, а втори са социалистите с 90 места.
Иглесиас представи пътна карта за реформи, която партията му ще предложи на другите формации, най-вече на социалистите. Той заяви, че исканите от "Подемос" реформи са предварително условие за евентуално съставяне на коалиция, която да изхвърли Народната партия от властта.

Сред предложенията на Иглесиас са правото на жилище, здравеопазване и образование да стане неотменимо, както и да се признае "многообразието на народите в Испания". Той настоява да се уважава техният суверенитет, като им се позволят референдуми за самоопределение. "Подемос" желае Каталуния да остане в Испания, но е единствената партия, която предлага референдум за независимост, искан от мнозинството каталунци.

"Подемос" е първа партия в Каталуния, както и в Страната на баските, където въпросът за независимост също се обсъжда от десетилетия.

Последвайте канала на

1967 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини