Кой ще бъде следващият испански премиер

  • 21 декември 2015 11:16

  • 1203
  • 0
Кой ще бъде следващият испански премиер
© Getty Images/Guliver

Премиерът консерватор Мариано Рахой спечели вчерашните общи избори в Испания, но неговата Народна партия не успя да получи мнозинство и сега се нуждае от съюзници, за да формира правителство, пише БТА, цитирайки Ройтерс.

Левите партии постигнаха добър резултат и бяха близо до спечелване на пълно мнозинство, но няма да е лесно да се състави коалиция между тях, защото имат различни позиции по икономическата политика или по това колко голяма автономия трябва да има Каталуния.
Консултациите за постигане на политическо споразумение могат да отнемат седмици и няма изгледи лесно да бъде съставен съюз. Конституцията на Испания не предвижда конкретен срок за съставяне на правителство след изборите. Ройтерс обобщава някои ключови въпроси и сценарии, които ще определят кой ще стане следващият испански премиер.

КАЛЕНДАР:
Щом двете камари на парламента започнат работа след 13 януари, крал Фелипе Шести ще предложи кандидат, който да положи клетва за министър-председател, след като са се провели консултациите между парламентарно представените партии.
Ако този кандидат не получи абсолютно мнозинство, гласуването ще бъде повторено след 48 часа и тогава ще му бъде необходимо обикновено мнозинство. Ако вотът отново бъде загубен, кралят трябва да предложи нов кандидат. Ако никой кандидат не получи мнозинство в рамките на два месеца след първия парламентарен вот, трябва да бъдат произведени нови избори.
Въпреки това испанската конституция не е определила краен срок, преди който кралят да предложи първия кандидат. Това ще зависи до голяма степен от преговорите между различните фракции. В 11-те парламентарни избори, организирани след 1977 г., съставянето на правителство никога не е отнемало по-малко от месец и повече от два. Повечето анализатори обаче се единодушни, че този път може да е необходимо много повече и е възможно да се стигне до нови избори.

ДЯСНОЦЕНТРИСТКИ ПАКТ МЕЖДУ НАРОДНАТА ПАРТИЯ И "СИУДАДАНОС"

Такава коалиция няма да разполага с необходимите 176 места за абсолютно мнозинство, тъй като общият брой депутати, който двете партии вкарват в парламента, е 163. Те ще се нуждаят от това други партии да гласуват с "въздържал се", което изглежда малко вероятно.

ЛЯВОЦЕНТРИСТКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ СОЦИАЛИСТИТЕ И "ПОДЕМОС"
Двете партии и формацията "Обединена левица"биха разполагали със 161 места, но пак няма да има пълно мнозинство. Лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас бе казал, че ще настоява за отстъпки от Испанската социалистическа работническа партия, преди да се съгласи на какъвто и да било съюз. Такава коалиция ще изисква подкрепата и на други парламентарно представени партии, което предвещава дълги и трудни преговори.

ГОЛЯМА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ НАРОДНАТА ПАРТИЯ И СОЦИАЛИСТИТЕ

Такава коалиция ще разполага с общо 213 места в парламента, но Рахой и лидерът на социалистите Педро Санчес отхвърлиха неколкократно подобна възможност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини