Нуриел Рубини: Италия може да излезе от еврозоната

  • 11 ноември 2011 13:38

  • 1251
  • 0
Нуриел Рубини: Италия може да излезе от еврозоната
© gettyimages

Италия ще бъде принудена да напусне еврозоната под мощния натиск на пазарните сили, твърди Нуриел Рубини в британския в. "Файненшъл таймс”.

Излизането на страната може да стане ако Европейската централна банка не промени сегашната си политика и не предостави гаранции за неограничена финансова подкрепа на Рим. За да разреши сегашните си тежки финансови и икономически проблеми, Италия трябва да излезе от еврозоната и да се върне към националната си валута. Това обаче, ще доведе до разпадането на зоната на единната европейска валута, смята икономистът, който предвиди финансовия крах през 2008 г.

Според Рубини момента Европейският съюз и еврозоната нямат механизми и инструменти, способни да стабилизират финансовото положение на Италия и Испания. Рубини смята, че и Международният валутен фондне разполага с нужните ресурси за изпълнението на тази задача.
"Еврозоната може да преживее напускането на малки страни като Гърция и Португалия. Но ако подобна стъпка предприемат Италия и Испания, то валутната общност на Европейския съюз ще се разпадне. За съжаление това е все по-реален сценарий", пише Рубини.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини