Местят бежанците в Атина от един стадион на друг, като отново ги настаняват временно

  • 16 декември 2015 12:05

  • 1088
  • 1
Местят бежанците в Атина от един стадион на друг, като отново ги настаняват временно
© Gettyimages/Gulliver

Несъгласието на кметове в Гърция не позволи използването на няколко подходящи места за настаняване на бежанци. Страната е под силен натиск на хиляди мигранти, които нямат право на бежански статут, но и не желаят да се върнат в родината си, съобщава БНР.

Протест на кметове принуди правителството да промени програмата по настаняване на мигрантите в Атина. Проектът за отваряне на мащабен лагер на терена на старото летище, което не се използва, беше прекратен след остра реакция на кметове и жители на района. Днес прехвърлят над хиляда мигранти от един стадион на друг, като отново ги настаняват временно.

Трескаво се изграждат места за приемане на мигранти на островите Хиос и Лерос, където днес на посещение е премиерът Алексис Ципрас. На двата острова по споразумение с Евросъюза до дни трябва да започнат да приемат мигранти в два лагера за настаняване и регистрация. В последните дни отново се увеличи притокът на мигранти не само към Лесбос, но и към остров Хиос, където ежедневно пристигат над хиляда души.

Бежанци от Ирак бяха открити и на Халкидики, прекосили Егейско море с лодка от турския бряг, 47 души, от които 13 са деца.

Очаква се на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел премиерът Алексис Ципрас да запознае партньорите с критичността на ситуацията. Хиляди мигранти, които нямат право на бежански статут, остават в Гърция, където няма място и средства за настаняването им.

Последвайте канала на

1088 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.16 | 14:33

1
Убийте ги с хлор! Това са пришълци, а никакви бежанци. Идват тук за да наложат варварската си религия!

Добави коментар

Водещи новини