Полски свещеник гони злите духове от главния вестник "Газета виборча"

  • 13 декември 2015 20:11

  • 1390
  • 0
Полски свещеник гони злите духове от главния вестник "Газета виборча"
© gettyimages (архив)

Свещеник, заобиколен от петдесетина привърженици на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", се опита да изгони злите духове от главния национален вестник "Газета виборча", предаде АФП.

Свещеникът изрецитира молитва за прогонване на зли духове пред сградата на вестника. Това стана след шествие срещу, според организаторите му, "лъжите на медиите". Повечето медии в Полша, както държавни, така и частни, са силно критични към управляващата от един месец партия на Ярослав Качински. "Газета виборча" също критикува управляващите, но не залита в антицърковна реторика, отбелязва АФП.

Демонстрантите пристигнаха с икона на Дева Мария и транспарант с надпис за "Кръстоносен поход за Родината". Те бяха посрещнати с изсипан от сградата на вестника порой от позиви с хумористични рисунки, защитаващи свободата на словото. На сградата на вестника се вее знаме с надпис "Конституция без цензура" като намек за конфликта между управляващата партия и Конституционния съд.

Вестник "Газета виборча", ръководен от бившия дисидент Адам Михник, е смятан за исторически символ на свободата на словото в Полша. Учредяването му е една от главните отстъпки на комунистическите управници към синдиката "Солидарност" през 1989 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини