Конституционната криза в Полша се задълбочи

  • 09 декември 2015 19:03

  • 1096
  • 0
Конституционната криза в Полша се задълбочи
© Getty Images/Guliver

Конституционната криза в Полша се задълбочи днес, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.  Конституционният съд отхвърли като противоконституционни някои от разпоредбите на закона, приет от новата управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) с цел да бъдат назначени конституционни съдии, подкрепящи програмата на консервативното правителство.

Това решение на Конституционния съд изглежда подкопава неотдавнашните назначения на конституционни съдии, които бяха одобрени от президента Анджей Дуда. Днешното решение на съда бележи нов момент в безпрецедентната юридическа драма, разиграваща се в Полша около борбата за влияние върху Конституционния съд, висшата съдебната инстанция.

Не е ясно какъв ще е реалният ефект от днешното решение на съда, отбелязва Франс прес. Президентът Дуда, избран с подкрепата на ПиС, вече пренебрегна друго решение на съда, което налагаше да приеме клетвата на трима съдии от първата група избрани, а изборът на двама други бе обявен за неконституционен. Освен това, без да изчака съдът да се произнесе по случая, Дуда прие клетвата на петима нови съдии.

Последвайте канала на

1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини