ЕК: Европа може да изпадне в рецесия през 2012 г.

  • 10 ноември 2011 12:34

  • 1673
  • 3
ЕК: Европа може да изпадне в рецесия през 2012 г.
© gettyimages

Европа е изправена пред опасността от нова рецесия през 2012 г. , предаде АФП.

Според европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен основната причина за икономическия спад е "порочният кръг" на дълговата криза, уязвимите банки и рухналите потребителски разходи. „Икономическият ръст в Европа спря и има опасност от нова рецесия”, каза Рен при представянето на прогнозите на Европейския съюз за еврозоната и за всичките 27 страни за следващите две години. В същото време Брюксел намали прогнозата си за ръст на еврозоната до едва 0,5%.
От ЕС изказаха и предположението, че Гърция ще остане в рецесия и през 2012 г. като свиването на икономиката ще бъде с 2,8%, а спадът на брутния вътрешен продукт – 5,5 на сто. Държавният дълг на Атина също ще бъде висок. Той ще достигне 198,3% от БВП.

Към опасенията за нестабилната икономическа ситуация в еврозоната се допринесе и информацията на АФ, че гръцките вложители са изтеглили за една седмица около 5 млрд евро, което е 3% от всички депозити. Имало е дни, когато служителите не са могли да издадат в брой исканите суми.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1673 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
LoL

2011.11.10 | 19:56

3
"Трябва да се мисли по нов начин и с нов мироглед. В противен случай ще се получи така както е станало с Великата Римска империя. Имате ли смелост да тръгнете по този път - наемете мен за да го извърша. Знаете как да ме откриете." Ето заради тази логика и лакомията сме на това дередже /имам предвид световната икономика и финанси, като изключвам България, която беше окрадена до микроб/! През голямата депресия 29-34, ако не се лъжа, положението е било по трагично. След като е приключила кризата са били приети закони /в частност САЩ/, които да предпазват от подобно повторение на събитията! 60 години са били в сила докато в края на 90 са отпаднали и лакомията, лошите кредити и още куп други причини ни довеждат до тук. Поуката е да се внимава в час по История, защото няма нужда всеки да открива топлата вода или огънят че пари... Това е само част от нещата, които мисля, но и темата е дълга и широка, каквото и да си говорим нищо не зависи от нас, а най - вече от политиците /световните марионетки/
ДО КОГА

2011.11.10 | 19:56

2
Ами то си е така. Банките какво правят-нищо. Продължават да продават илюзии и хария. Единственото спасение за оцеляване на Еврозоната е рапределение на европейското производства и работната ръка, оеднаквяване на стандартите във всичко. Само тогава Европа ще е номер едно. Има възможности това да се направи, стига да се загърбят предрасъдъците на големите държави. Ако се направи ефекта ще е много голям за всички не само в еврозоната но и във всички икономики на Земята. Всичко зависи от това какво ще каже Ватикана. Ако не знаете как да се направи това, мога да ви кажа но ще отнеме време. Времето на робообщинното общество мина много отдавна. Трябва да се мисли по нов начин и с нов мироглед. В противен случай ще се получи така както е станало с Великата Римска империя. Имате ли смелост да тръгнете по този път - наемете мен за да го извърша. Знаете как да ме откриете.

2011.11.10 | 18:48

1
Знаете ли за виртуална България?... http://www.erepublik.com/en/referrer/HodjoModjo

Добави коментар

Водещи новини