Даниел Митов участва в срещата на външните министри на НАТО в Брюксел

  • 01 декември 2015 21:05

  • 1556
  • 1
Даниел Митов участва в срещата на външните министри на НАТО в Брюксел
© Getty Images/Guliver

Министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, участва в Срещата на външните министри на страните членки на НАТО, която се провежда в Главната квартира на НАТО в Брюксел. Във фокуса на срещата са предизвикателствата пред международната сигурност, ангажираността на съюзниците в Афганистан, политиката на „отворени врати“ и противодействието на хибридните заплахи, съобщават от МВнР.

Основни теми на дискусията са и отношенията с Русия, практическите измерения на подкрепата за Украйна и противодействието на нарастващите заплахи от Юг и Изток. Срещата е поредна стъпка в подготовката на Срещата на върха във Варшава през юли 2016 г.

Българският външен министър участва в съвместно заседание на Северноатлантическия съвет и страните оперативни партньори в ръководената от НАТО Resolute Support Mission на равнище министри на външните работи.

По време на заседанието бе направен преглед на актуалната среда на сигурност в Афганистан и параметрите на по-нататъшното развитие на сътрудничеството с Афганистанските сили за сигурност през 2016 г. Съюзниците потвърдиха готовността Алиансът да продължи присъствието на Resolute Support Mission в страната и през 2016 г. като се запази настоящата конфигурация на силите. Министрите приеха изявление, отразяващо резултатите от заседанието.

Министър Митов и колегите му от НАТО се обединиха около разбирането, че на последствията за сигурността, произтичащи от заплахите и предизвикателствата от Юга, следва да се противодейства с координирани международни усилия и при все по-тясно сътрудничество между НАТО и ЕС. Алиансът вече е предприел стъпки за повишаване на степента на готовност на своите сили и по-добрата си ситуационна осведоменост за случващото в региона. Очаква се министрите да съгласуват специфични мерки за по-нататъшното укрепване на сигурността в Турция.

В рамките на първия ден от срещата предстои министрите да бъдат информирани от Върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на Алианса ген. Филип Брийдлав за предизвикателствата за сигурността в региона в светлината на последните развития. Министрите на външните работи ще обсъдят и актуални аспекти на отношенията с Русия в светлината на решенията от Уелс. Целта на дискусията е да очертае насоки за предстоящата работа в тази област в оставащото време до Срещата на върха във Варшава през 2016 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1556 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.04 | 16:11

1
Нека да ходи, поне да чуе какво ще кажат.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини