НАТО: Всички членки са част от борбата срещу ИД

  • 01 декември 2015 13:02

  • 1458
  • 4
НАТО: Всички членки са част от борбата срещу ИД
© gettyimages

Всички страни-членки на НАТО са част от борбата на света срещу групировката Ислямска държава (ИД), каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, предаде БТА.

НАТО играе ключова роля в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД), различните държави от пакта полагат различни усилия в тази посока, всички страни от алианса са част от международната коалиция срещу ИД, както и много наши партньори. Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от отбранителния съюз.

За НАТО е особено важно борбата срещу ИД да отчете главните причини за появата на тази организация, както и да бъде оценено как държавите от региона могат да бъдат по-способни за самоотбрана. Осигуряваме стабилност не само с разгръщането на наши сили, но и чрез изграждането на способности за местните сили за сигурност, с организирането на учения и със съвети за силите, например в Ирак, работим добре с Тунис, посочи генералният секретар. Работата ни в Афганистан е в тясна връзка с борбата с тероризма и екстремизма, добави той.

Няма планове за нова операция в Либия, подкрепяме усилията за постигането на политическо решение, според нас това е единственият правилен път, заяви Столтенберг в отговор на въпрос. Той отбеляза, че на заседанието на министрите се очаква решение за числеността на мисията на НАТО в Афганистан от 1 януари догодина. Столтенберг съобщи вчера, че се предвижда пактът да остави 20 хиляди свои военни в Афганистан следващата година.

Столтенберг определи като мрачна настоящата обстановка, свързана със сигурността. Той отбеляза, че се наблюдават множество нарушения на международните правила, терористични нападения. Ще решим как да продължим поддръжката си за стабилността на Афганистан, това е в интерес на нашата сигурност, посочи генералният секретар. Работим по допълнителни мерки за сигурността на Турция, за осигуряването на предсказуемост в отношенията с Русия - за ограничаване на заплахите, за овладяване на инцидентите и за това последиците от тях да не излизат от контрол, поясни генералният секретар. Той посочи, че утре външните министри ще решат дали да поканят Черна гора за преговори за членство в НАТО. 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1458 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.12.09 | 21:59

4
Не знаех че 'членове' могат да стават 'членки" . Нещо като 'путк@' да стане на "путьо"

2015.12.09 | 21:44

3
Всички сме равни в НАТО ,но някой са по равни при придобиване на евтиния нефт от ИД ! Някой правят "гуша ", а ние правим круши !Да почерпим с тях наглеците от НАТО !
Kik

2015.12.09 | 21:44

2
Само Турция и Гърция не са!!!! Турция използв бежанците за да сложи Европа на масата за преговори за присъединяване. Сиреч- " Ама какво ме интересува, че ви заливат бежанци след като не искате да ме вземете в Европа". Дори си правят и бизнес. Ехееей за милиарди говорим. Все си мисля напоследък да си купя кюрдски паспорт и да се издухам към Канада. Пък Кюрдистан си е в Турция. Колко ли ще ми струва? Май не много. А пък ако си купя сирийски паспорт и се обявя за язид - оправих си живота. Еххх Канада. Гърците пък в криза - еее има си хас да не направят малко пари от бежанци. Боли ги оная работа за Европа. Нали все не ги харесват. Те пък обвиняват Европейския съюз за мизерията си. Като донякъде са прави разбира се. И давай сега да правим бизнес. Турците печелят, Гърците печелят. А пък най-много печели Израел защото много се карат а само един печели. Напечено му стана и му дойде дюшеш. Безплатна помощ както му се вика. Все си е добре дошла. Амин!!!!
PEDALI

2015.12.02 | 15:12

1
TOA PEDERAS PA PO SMESHEN I OT NASHIQ VOENEN MINISTAR KVO NATO E LAINAR VSICHKO E IZMISLICA VSEKI SE ORAVQ SAM NO SAMO MINISTAR NENCHEV I BOIKO SIKADJIQTA SI MISLQT NESHTO DRUGO

Добави коментар

Водещи новини