Страсбург осъди блокирането на YouTube в Турция

  • 01 декември 2015 15:30

  • 2232
  • 4
Страсбург осъди блокирането на YouTube в Турция
©

Европейският съд за правата на човека в Страсбург призна, че Турция е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като е ограничила достъпа до YouTube в продължение на 2 години, предаде БТВ.

От май 2008 г. до октомври 2010 г. достъпът до мрежата за видеосподеляне беше забранен от съд в Анкара забрани заради 10 видеа, които бяха определени като обидни спрямо „бащата на нацията” Мустафа Кемал Ататюрк.

„Блокирането без законово основание на достъпа на потребителите до YouTube е нарушение на правото да получаваш и предаваш информация,” посочва в мотивите си съдът в Страсбург по жалба от трима турски юристи. „Съдът също така намира за неоснователно национални съдилища да налагат пълни забрани за достъп до интернет заради отделни фрагменти съдържание,” се казва още в становището.

Продължителната забрана на YouTube и хиляди други уебсайтове е причина за много обвинения за нарушаване на свободата на словото срещу тогавашния премиер и днешен президент на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва. Правителството на "Партията на справедливостта и развитието" на Ердоган също така блокира социалната мрежа „Туитър” и отново YouTube през 2014 г., след като чрез тях бяха разпространени аудио записи, които уличаваха лидера и кръг от официални лица в корупция, припомня АФП.

По-рано тази година Анкара отново блокира съдържание в YouTube, като този път ставаше въпрос за 12 видеоклипа, които отправят обиди към мюсюлманския пророк Мохамед.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2232 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ко

2015.12.01 | 19:50

1
Тия от Страсбург, защо не осъдят Netflix, че са блокирали достъпа до сайта в България? Или акъла им стига само да осъдят Турция?
Само казвам

2015.12.02 | 18:25

4
В България колко хора знаят какво е Netflix, че да им се осигурява достъп. Иначе ти ако бъдеш малко по-умен и научиш какво е VPN според компютърната терминология може да си решиш проблема.
Боцко

2015.12.02 | 18:25

3
Толкова лесно можеш да го прескочиш слагаш добавка към браузера да ти прави ип-то от друга страна и си патрон. А тръгнали да приемат страна от 17 век в Европа....

2015.12.02 | 18:24

2
Добре дошли в новата ислямска турция, подпис: султан ердоан

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини