Берлускони подава оставка, ценните книжа в Италия се понижиха

  • 09 ноември 2011 07:31

  • 1096
  • 0
Берлускони подава оставка, ценните книжа в Италия се понижиха
©

Лихвените проценти по 10-годишните италиански държавни ценни книжа на азиатските облигационни пазари днес леко се понижиха, но останаха на сравнително високи нива, предаде АФП.

В сряда сутринта лихвите възлизаха на 6,65%, след като предния ден нивото им достигна рекордно високо равнище от 6,77%.
Лекото облекчение дойде, след като премиерът Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 обеща да подаде оставка веднага щом парламентът приеме обещаните на ЕС бюджетни мерки и икономически реформи.

"След приемането на закона, в който има промени, за които настоя Европа и който еврогрупата изиска, ще подам оставка, за да позволя на държавния глава да започне консултации", заяви Берлускони по телевизия "Канале чинкуе", част от неговата медийна империя. Премиерът призна, че парламентът е парализиран или поне долната му камара, където той вече няма абсолютно мнозинство.

"В Сената десноцентристите имат добро мнозинство. Но с напускането на седем членове от управляващото мнозинство днес, правителството няма вече мнозинството, което си мислехме, че има в долната камара и ние трябва да погледнем на тази ситуация реалистично", каза Берлускони. Той подчерта, че Италия е в трудна позиция по отношение на пазарите и че трябва да покаже, че е способна на сериозни реформи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини