Феминистки протестираха в Париж около огромни дамски тампони, боядисани с червено

  • 11 ноември 2015 19:56

  • 1510
  • 0
Феминистки протестираха в Париж около огромни дамски тампони, боядисани с червено
© Getty Images

Десетки феминистки протестираха днес във френската столица Париж около огромни дамски тампони, боядисани с червено, за да поискат намалено данъчно облагане за продуктите за периодична дамска хигиена и защита, предаде Франс прес.

Протестиращите поискаха дори среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето и европейския комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, за да настояват пред тях за хармонизиране на европейско ниво на данъците върху дамските продукти за периодична хигиена.

През октомври френският парламент (Национално събрание) отхвърли предложение за промяна на проекта на закон за финансите за 2016 г. Предложението беше на социалистката депутатка Катрин Кутел и щеше да позволи намаляването на ДДС върху продуктите за периодична дамска защита, като тампони и дамски превръзки. Предложението предлагаше намаляване на ДДС за тези продукти от 20 процента на 5,5 процента.

Във френския Сенат също е внесено подобно предложение, което ще бъде обсъждано от 19 ноември.

Организаторките на днешния протест казват, че са организирали онлайн петиция, която е събрала 310 000 подписа във Франция, Италия и във Великобритания. В последните две страни жените се борят за напълно освобождаване на продуктите за периодична дамска хигиена от ДДС. В Испания пък жените започват да се мобилизират по въпроса. Отвъд Атлантическия океан Канада реши да не облага с ДДС тези продукти.

"Това са продукти от първа необходимост като водата, хранителните продукти и презервативите, които във Франция се облагат с ДДС от 5,5 процента. Това не са луксозни продукти", посочват организаторките на протеста днес в Париж.

В протеста участваха и жени, дегизирани като кървави тампони. Демонстрантките бяха опънали и въжета с прострени на тях дамски бикини. В протеста се включи и мъж, дегизиран като Дядо Коледа, който носеше плакат с призива като коледен подарък френските жени тази година да получат по-малко ДДС върху продуктите за периодична дамска хигиена.

Според организаторите на днешния протест в Париж темата за ДДС върху продуктите за периодична дамска хигиена засяга 150 милиона жени в ЕС.

Последвайте канала на

БТА
1510 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини