Бокова: ЮНЕСКО е готова за новите предизвикателства

  • 03 ноември 2015 13:56

  • 1000
  • 0
Бокова: ЮНЕСКО е готова за новите предизвикателства
© gettyimages

ЮНЕСКО е реформирана и готова за новите предизвикателства пред света. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на тържествената 38-а сесия, посветена на 70-ата годишнина на организацията, която започна в Париж.

Сесията се провежда непосредствено, след като ООН прие Новия дневен ред за устойчиво развитие до 2030 г. и в навечерието на голямата конференция за промените в климата, на която ЮНЕСКО е съорганизатор.

70 г. след създаването си ЮНЕСКО се трансформира, за да отговори на новите проблеми и предизвикателства пред света. Пред лицето на насилието, което дестабилизира цели райони, и тези колони от бежанци, сме длъжни да потвърдим духа на ценностите ни, наследени от основателите на организацията в далечната 1942 г., заяви Бокова. Това е ДНК-то на ЮНЕСКО, допълни тя.

Бокова акцентира на необходимостта да се засили образованието сред младежите, особено сред момичетата. Според нея това е най-доброто оръжие срещу езика на омразата и пропагандирането на нетолерантност и насилие. Това е особено важно, за да се съхрани хармонията и творческия дух на планетата, смята тя.

Бокова призова да се инвестира в ЮНЕСКО в името на правата на човека и неговото достойнство

Последвайте канала на

1000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини