Бокова: Oбразованието помага срещу идеологиите на омразата

  • 02 ноември 2015 10:24

  • 1164
  • 3
Бокова: Oбразованието помага срещу идеологиите на омразата
© Getty Images/Guliver

"Не може да отговорим на екстремизма само със силата на оръжието. Няма сблъсък на цивилизации. Налице е конфликт между тези, които мислят, че можем да живеем заедно в многообразието и тези, които отхвърлят тази идея." Това заяви Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на кръгла маса на тема "Образованието - бастион срещу расизма и антисемитизма", която се проведе в рамките на 6-ата национална среща на Представителния съвет на еврейските организации във Франция (CRIF). В нея участие взеха политици, обществени и религиозни лидери, журналисти, интелектуалци и представители на академичните среди.

Качественото образование, основано на правата на човека, предлага на младите хора критичен анализ, възможности и перспективи да не се ангажират с идеологиите на омраза, подчерта Ирина Бокова. Тя припомни важната роля, която придобива днес ЮНЕСКО в борбата срещу насилието и екстремизма чрез своите образователни програми и усилията си за опазване на културното наследство и културата в Близкия изток.

Ален Шураки, президент на Фондацията на „Лагера на хилядите“ и ръководител на катедрата ЮНЕСКО по "Образование за гражданство, хуманитарни науки и конвергенцията на спомените", както и другите участници подчертаха значението на образованието на младите хора като част от едно общество, способно да се противопоставя на екстремистките идеологии.

Бокова се срещна и с Джонатан Грийнблат, новият директор на Лигата за борба срещу обругаването, с който обсъди новите образователни проекти, които възнамерява да осъществи американската организация за защита на правата на човека, както и формите на сътрудничество с ЮНЕСКО, особено в борбата срещу расизма и антисемитизма в социалните мрежи.

Последвайте канала на

1164 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
пешо

2015.11.03 | 11:55

3
Гадна убийца, дъщеря на убиец, леля на убиец, сестра на убиец.....гнусна твар, червен, скапан боклук, вмирисан парцал, урод....

2015.11.03 | 11:54

2
Дъщеря на комунисти убиийци, еврейка , говори за хуманизъм и не на омразата. ХА–ХА–ХА
34

2015.11.03 | 02:53

1
Защо тогава, толкова образовани мюсюлмани заминаха от Европа за Сирия и Ирак да се бият на страната на ИД?

Добави коментар

Водещи новини