В Брюксел разработиха план за овладяване на имигранционния наплив

  • 26 октомври 2015 07:00

  • 3276
  • 7
В Брюксел разработиха план за овладяване на имигранционния наплив
© gettyimages

Лидерите на 11 страни от Балканите и Европейския съюз, сред които и България, са приели план от 17 точки за сътрудничество в овладяването на имиграционния наплив през Балканския полуостров, предаде Ройтерс, цитирайки Европейската комисия.

Те са се договорили да се въздържат от едностранни решения относно миграционната криза, които могат да се отразят негативно на останалите, съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА, обобщавайки резултатите от извънредната им среща в Брюксел. Той говори на съвместна среднощна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел. Според Юнкер, който бе домакин на срещата, лидерите на 11-те страни са се споразумели и да да споделят информация за миграционните потоци и да работят за осигуряване на повече места и по-добри условия за подслон на търсещите убежище.

След като отбеляза, че миграционната криза е най-сложното предизвикателство пред ЕС за последните 40-50 години, шефът на Еврокомисията съобщи, че за получаване на убежище в ЕС всички мигранти трябва да преминат "поголовна регистрация". За целта Гърция ще създаде регистрационни центрове на своя територия. Същото ще направят и други страни в региона. "Трябва да сложим край на неорганизираното пресичане на границите. Ако няма регистрация, няма да има и права" за пристигащите, подчерта той.

"Ние ще увеличим до края на годината капацитета на центровете за прием и регистрация на мигранти до 100 000 места в Гърция и Западните Балкани", отбеляза Юнкер. Той приветства обещанието на гръцкия премиер Алексис Ципрас да създаде 30 00 такива места до края на годината. Отделно от това ООН е поела ангажимент да осигури още най-малко 20 000 места за търсещи убежище в Гърция. Останалите 50 000 ще бъдат разкрити в страните северно от Гърция, уточнява Ройтерс. Граничната служба Фронтекс на ЕС ще активизира усилията си по гръцко-македонската граница с цел всички преминаващи мигранти да се регистрират.

Според Юнкер единственият начин да се въведе ред в създадения хаос е да се намали безконтролният поток от хора. Той добави, че политиката на изтикване на хора към съседните страни трябва да бъде прекратена. ЕС ще изпрати 400 полицаи в Словения да осигуряване на контрол над миграционния поток и за контрол над границите. Той изрази задоволство, че всички събрали се на срещата лидери са изразили разбирането, че "това е общо предизвикателство и решението трябва да бъде намерено съвместно".

ЕС "ще пусне в действие свой механизъм на гражданска отбрана за предоставяне на убежище, медицинска помощ и храна за имигрантите". "Нашето главно хуманитарно решение е да осигурим покрив над главите на бежанците. Не може в съвременна Европа хората да спят на полето при студ", добави Юнкер, цитиран от ТАСС.

Ангела Меркел каза, че обменът за информация между страните от ЕС по миграционния проблем ще става на ежеседмична основа. Според нея връщането на икономическите мигранти, които нямат право на убежище в ЕС, е едно от основните условия за решаване на сегашната криза. "Ние подробно обсъдихме механизма за връщане на икономическите имигранти, в частност от такива страни, като Бангладеш, Пакистан и Афганистан", каза тя.

В общата декларация за резултатите от срещата се казва, че Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Европейския съвет са готови да финансират борбата с миграционната криза. "Ние ще започнем незабавно преговори с тези финансови институции, които са готови да подкрепят усилията на страните по осигуряване на убежище", се казва в документа. Още тази седмица въпросът ще бъде обсъден с представители на тези институции.

Евросъюзът е задължен на приема бежанци и да гарантира бъдещето им, заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, коментирайки резултатите от извънредната среща в Брюксел. "Стратегическа цел на ЕС трябва да стане създаването на постоянна система за директно, пряко и комфортно превозване на бежанците от пунктовете на влизане (в ЕС) до европейските страни, в които те могат да получат убежище, за да не бъдат заставяни да вървят пеша през целите Балкани, от граница до граница. За това засега няма необходимите ресурси, но такава е стратегическата цел", каза Гутериш.

Последвайте канала на

БТА
3276 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.10.27 | 23:02

7
Вече орките няма да ходят. Ще им се осигурява транспорт. Защо направо не им подарявате коли. Орките карат нещо като 4 х 4 или беемве. Не ги залъгвайте с рено клио. При записването да има и масажистка- за сваляне на стреса. За предпочитане е полугола и съгласна на изнасилване че, то орките си идват с ценностите си и не трябва да бъдем жестоки към тях
Нов

2015.10.27 | 11:04

5
Лагер за 50 000 в Северна на Гърция страна ( България), интересно кой град ще изгори с новите българи.

2015.10.27 | 11:05

6
50 000 ще бъдат разпределени в страните северно от Гърция. Това са доста държави - България, Румъния, Македония, Сърбия, Полша, Чехия и т.н. На нас ще ни натресат сигурно 10 000 циганина да си ги дундуркаме...
Az

2015.10.27 | 09:08

4
УБЕДИХ СЕ, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГЕЙ-ЧИНОВНИЦИ СА ТОЛКОВА ДАЛЕЧЕ ОТ ИСТИНАТА, ЧЕ СРАМ МЕ Е ДА СЕ НАРИЧАМ ЕВРОПЕЕЦ. ИНТЕРЕСНО КАК ОТ БЮРОТО ПРАВИШ ПЛАНОВЕ ЗА РЕЛОКАЦИЯ, РЕГИСТРАЦИЯ, АДАПТАЦИЯ, ИНТЕГРАЦИЯ И Т.Н. НА ТЕЗИ ХОРА, АКО НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ ТАМ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ, ЕДИНСТВЕНО И САМО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ КАСТРАЦИЯ ЗА ДА НЕ НАПЪЛНЯТ ЕВРОПА С МАЛКИ ЦИГАНЕТА.

2015.10.27 | 09:08

3
Голям план, няма що - Европа, в положение партер!

2015.10.27 | 09:08

2
Време е хората да разберат, че за да е успешен един политик, не е достатъчно само да говори добре, да се държи кротко и да е прекален демократ, а трябва да покаже умни решения, далновидни, с мисъл за екология, здраве, мир...
Смехх отново нищо не свършихте.

2015.10.27 | 09:08

1
Стига с тая толерантнос, кой бил задължен да ги приема да ги качваме на реисовете и да ги изпращаме по родните места, или САЩ да си ги взимат.Стига сме се съобразявали с ЕС, ООН, и некви банкови институции, защото в противен слечай мир няма да има.

Добави коментар

Водещи новини