Империята на Мърдок обезщетява жертвите на подслушване

  • 04 ноември 2011 21:29

  • 768
  • 0
Империята на Мърдок обезщетява жертвите на подслушване
©

Компанията "Нюз интернешънъл", която издаваше закрития таблоид "Нюз ъв дъ уърлд", обяви, че започва да изпълнява плана си за обезщетяване на жертвите на незаконното подслушване, извършено по поръчка на изданието.

Британският филиал на империята на Рупърт Мърдок представя фонда за обезщетение на жертвите на незаконното подслушване като бърза икономическа алтернатива на един евентуален съдебен процес.

"Нюз интернешънъл" засега отказва да посочи каква сума е готова да плати на жертвите.

През април бе съобщено, че медийната група е отделила за тази цел 20 милиона лири. Сега обаче говорител на компанията заяви, че не е предвидена максимална сума.

Процедурата за изплащане на обезщетенията се наблюдава от бившия съдия Чарлз Грей. Пострадалите ще подават молба, която ще бъде разгледана в срок от 6 месеца. В молбата жертвите ще посочат каква сума биха поискали като обезщетение, ако заведат дело в съда. "Нюз интернешънъл" ще трябва да им предложи с 10% повече от исканата сума.

"Нюз интернешънъл" вече изплати десетки компенсации извън плана. Сред жертвите на незаконните подслушвания, които се оказаха с около 1800 повече от първоначално известното, има политици, членове на британското кралско семейство, звезди от шоубизнеса.

Междувременно по случая беше извършен поредният арест.

Журналист бе задържан в рамките на разследване на подкупите, които служители на "Нюз интернешънъл" са плащали на полицаи срещу сензационни разкрития.

Журналистът Джейми Прат е работел за таблоида "Сън", който е част от империята на Мърдок. Той е отразявал случая с изчезването и убийството на тинейджърка, чийто мобилен телефон беше подслушван незаконно в интервала между изчезването й и намирането на трупа й и това подхрани илюзиите на близките й, че тя е жива. Прат е носител на няколко награди за журналистика.

Последвайте канала на

768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини