Отнеха депутатския имунитет на бивш молдовски премиер

  • 15 октомври 2015 21:51

  • 1447
  • 1
Отнеха депутатския имунитет на бивш молдовски премиер
©

Парламентът на Молдова днес лиши от депутатски имунитет бившия премиер на страната Влад Филат, обвинен за съучастие при присвояването на 1 милиард долара от три молдовски банки, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс и ТАСС.

Решението беше подкрепено от 79 от 101 депути по искане на главния прокурор Корнелиу Гурин, който представи резултатите от разследването. Веднага след вота Филат, който е също лидер на Либерално-демократическа партия, беше отведен под конвой за разпит в Националния антикорупционен център. "Прокуратурата представи убедителни доказателства за причастността на Филат към кражбата на пари от банковата система", заяви пред ТАСС лидерът на опозиционната Партия на социалистите Игор Додон.
Според главния прокурор, Филат, който беше премиер от 2009 до 2013 г., е взел подкупи в размер на 260 милона долара от бизнесмен и индиректно му предал контрола на една от банките, съобщи Ройтерс.

Пред парламента хиляди молдовци се бяха събрали на протест, организиран от социалистите и другата опозиционна формация, "Нашата партия", под лозунги като "Върнете милиарда", "Долу алианса", "Не на антинародната политика". Лидерът на проруската "Нашата партия", бизнесменът Ренато Усати, обеща да купи автомобил "Мерцедес" на всеки полицай, който сложи белезници на Филат в парламентарната зала, предаде Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
roskata

2015.10.16 | 12:30

1
V Moldova im svaliat imuniteta na deputatite,4e dori i na bivsch premier,a naschiiat bivsch premier/prodade dokumenti zasiagaschti nacionalnata ni sigurnost/nikoi ne go zaka4a-vse edno 4e nischto ne e stanalo/.

Добави коментар

Водещи новини