Столтенберг: Москва да си сътрудничи с Вашингтон в борбата срещу "Ислямска държава"

  • 24 септември 2015 16:27

  • 1781
  • 6
Столтенберг: Москва да си сътрудничи с Вашингтон в борбата срещу "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес безпокойство от "значителното засилване" на военното присъствие в Сирия и призова Москва да играе конструктивна роля и да си сътрудничи със САЩ в борбата срещу "Ислямска държава".

Смятам, че първият етап (за Русия) трябва да бъде да се срещне със САЩ и да каже ясно какви са намеренията й, да се опита да сътрудничи и да има градивен принос в полаганите от САЩ усилия за борба с ИД, каза Столтенберг в интервю за Франс прес в централата на алианса в Брюксел, предаде БТА. "Важно е Русия да обяви ясно какви са намеренията й", повтори той.

Мога да потвърдя, че е налице значително увеличаване на руското военно присъствие в Сирия с различни видове въоръжение, самолети, изтребители, системи за противовъздушна отбрана, най-модерна военна техника, уточни Столтенберг. Все още е твърде рано да се каже какво точно ще правят те там, но фактът, разбира се, буди безпокойство, добави той.

"Приканвам Русия да играе конструктивна и кооперативна роля в борбата срещу "Ислямска държава", а не да подкрепя режима на Асад, тъй като този режим е част от проблема", отбеляза ръководителят на алианса.

Столтенберг приветства факта, че са осъществени няколко контакта между САЩ и Русия - между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров.

Миналата седмица американският министър на отбраната Аштън Картър разговаря по телефони с руския си колега Сергей Шойгу, което също спомогна за началото на военен диалог, припомня АФП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1781 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.01.11 | 16:27

6
Тази мръсна очилата к,урва направо се е насрала от твърдия подход на РУСИЯ този път. Еврейските господари са притеснени от развоя на ситуацията и че губят контрол над тези територии.

2016.01.11 | 16:27

5
РУСИЯ вчера пусна няколко секретни военни спътника и западните педераси пуснаха жълто от страх ! ПУТИН дава нови високотехнологични оръжия на Асад и заедно с Иран ще ликвидира ИДИЛ ! САЩ и НАТОдасийбат мамата !

2016.01.11 | 16:26

4
Как ви звучи : руснаците да не бомбардират ИД ,защото краварските наемници ,може да пострадат ! За това се е загрижил педераста натовски !

2016.01.11 | 16:26

3
Долен мръсник
s

2015.09.29 | 15:23

2
Ние живеем във времето на Антихриста, и нормално е да има стремеж към разправа с християнският свят Истината е въпрос на познания в много насоки Този свят е програмиран
9MM

2015.09.27 | 14:42

1
PRAVILNO, TAKA E..- SAGLASEN.

Добави коментар

Водещи новини