ЕС одобри квотите за бежанците, 66 000 мигранти ще бъдат разселени незабавно

  • 22 септември 2015 19:21

  • 4574
  • 0
ЕС одобри квотите за бежанците, 66 000 мигранти ще бъдат разселени незабавно
© Getty Images/Guliver

Вътрешните министри на страните-членки на ЕС приеха най-спорното предложение 120 000 мигранти да бъдат разселени в рамките на целия Европейски съюз, съобщи БТА. Решението беше подкрепено с голямо мнозинство.

Първата фаза включва незабавното разселване на 66 000 мигранти, пристигнали в Гърция и Италия. Втората фаза предвижда 54-те хиляди мигранти, които трябваше да бъдат разселени от Унгария, да бъдат обособени като „спешна квота”. От тази квота ще могат в следващите две години да се възползват държави от ЕС, в които е настъпила извънредна ситуация с мигрантските потоци.

За да бъде задействана тази втора фаза, ще бъде необходимо ново предложение на Европейската комисия, което подлежи на одобрение от Съвета на ЕС. Източници от Съвета уточниха, че днешният пробив в постигането на решение е настъпил, след като Полша е оттеглила първоначалните си възражения.

Само четири централноевропейски страни гласуваха „против”.  това предложение. Това са Унгария, която разреши на армията си да стреля по мигрантите, Чехия и Словакия, в които има силни настроения срещу мюсюлманите и Румъния. Финландският вътрешен министър се въздържа.

Полша, чиито лидери бяха силно "против" плана, в крайна сметка гласува "за". Така новите бежански квоти ще бъдат приложени в рамките на следващите две години.

По силата на квотите най-много хора ще отидат в Германия, Франция, Испания, Полша и Холандия. Нашата страна ще получи значително по-малко от тях и от страни като Чехия и Австрия. Вътрешният министър Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. по-рано днес обяви, че ще подкрепи плана.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини