Британският посланик: България има нужда от съдебната реформа (видео)

  • 23 септември 2015 08:19

  • 1601
  • 2
Британският посланик: България има нужда от съдебната реформа (видео)
© Булфото (архив)

Пътувах много из България. Посетих много исторически обекти и разговарях с много българи. Искам да разбера техните проблеми, култура и начин на живот. Продължавам да уча български, защото за мен е много важно да го говоря. Българският език е много труден за мен, много е различен от английския. Едно от най-трудните неща е азбуката. Думите са по-дълги от английските. Езикът ви е много по-пряк. България е една много хубава страна, която има огромни перспективи за развитие.

Това каза пред камерите на БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Тя коментира предстоящите конституционни промени. Всички препоръки на ЕК подчертават важността и значението на независимостта на съдебната система. Предложените промени в Конституцията целят да направят точно това. При разговорите ми с обикновените българи разбрах, че те искат едно - равенство пред закона. Това е много важно. За бизнеса пък е важно да има яснота и прозрачност в съдебната система. Не на последно място е необходимо съдебната система да се бори с организираната престъпност. България има нужда от съдебната реформа. Това не е нещо, което трябва да се причини на България. Това е нещо, което България трябва да направи сама, по волята на народа си, категорична беше Хопкинс.

Тя коментира темата и за бежанската вълна. Не мисля, че престъпността ще се увеличи заради прииждащите бежанци. Никой не трябва да разглежда бежанците като терористи. Всички виждаме и знаем какво причинява войната. За мен основната причина за бежанската криза е нестабилността в Сирия и Либия. Ние трябва да се борим с причините, а не със симптомите. Трябва да можем да разграничаваме икономическите имигранти и търсещите убежище. Икономическите имигранти трябва да бъдат връщани. Трябва да изградим обща европейска система за проверка и контрол. По отношение на бежанците имаме отговорност и ще приемем определен брой бежанци, разкри посланикът.

Дейвид Камерън обеща на британския народ, че ще има право да се произнесе по въпроса членството в Европейския съюз. Това е така, защото за последните 40 години ЕС се промени доста. Някои неща са добри за определени държави в ЕС, но не са добри за Великобритания. Ние например не сме приели еврото. ЕС трябва да продължи да се развива. Великобритания има нужда от ЕС и ЕС има нужда от Великобритания. Надявам се, че след референдума ще продължим да сме част от ЕС. Това каза и премиерът Камерън, който ще агитира за оставането ни в ЕС, но и за реформирането на съюза, завърши Хопкинс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1601 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Да, да

2015.09.24 | 00:06

2
Като виждате истинската причина за бежанската криза, работете за премахването на първопричината, а не да помагате на централата и правителството които я създадоха и продължават да създават. Сигурно знаете и кой доставя оръжие на терористите.
един от многото

2015.09.24 | 00:06

1
България преди всичко има нужда да ЛИПСВАТ подобни британски лелки, които да ни казват какво да правим в собствената си страна. Доказано в последните 26 години!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини