Министри от Югоизточна Европа приеха обща визия за по-добра транспортна свързаност в региона

  • 18 септември 2015 15:33

  • 1021
  • 0
Министри от Югоизточна Европа приеха обща визия за по-добра транспортна свързаност в региона
© Булфото

Обща визия "Обновени пътища /Свързани икономики/. По-добър живот" приеха днес участниците в срещата на върха по пътна инфраструктура-2015, която се провежда край Варна. Във форума участват министри от Югоизточна Европа и Дунавския регион, представители на европейски институции, на неправителствения сектор и на академичната общност, съобщава БТА.

Те се обединиха около идеята за подобряване на регионалната интеграция чрез ефективна транспортна свързаност в Югоизточна Европа. В приетия на срещата документ е посочено, че трябва да се работи за подобряване на ефективността и устойчивостта на пътния транспорт като фактор за постигане на по-силна регионална икономика, както и за подобряването на безопасността на инфраструктурата, включително чрез системен обмен на добри практики между страните.

Според участниците в срещата трябва да се насърчава екологично устойчивият транспорт, за да се постигне намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Те отчитат, че през следващите 20 години може да бъдат произведени повече автомобили, отколкото през цялата 110-годишна история на тази индустрия. Над 1,2 милиона са убитите и близо 50 милиона са ранените по пътищата в света всяка година, се заявява в приетата визия. Посочено е още, че замърсяването на въздуха в градовете, свързано до голяма степен с транспорта, води всяка година до смъртта на около 800 000 души.

В заключение участниците в срещата заявяват желанието си за засилване на сътрудничеството между страните в региона, за да се постигнат по-чисти и достъпни транспортни системи, които да подобряват и улесняват живота на хората.

Последвайте канала на

1021 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини