Швейцарските джихадисти са 66 и липсват структури за борба с явлението според експертно проучване

  • 16 септември 2015 14:52

  • 1398
  • 0
Швейцарските джихадисти са 66 и липсват структури за борба с явлението според експертно проучване
© Getty Images/Guliver

Представено днес експертно проучване сочи, че 66 души са напуснали Швейцария, за да се присъединят към джихадистите. Изследването е осъществено от Висшата школа за приложни науки в Цюрих въз основа на данни от Федералната разузнавателна служба, постъпили към 16 март тази година, съобщава БТА.

Това са главно мъже и жени на възраст от 20 до 35 години, но шестима са в тийнейджърска възраст. От тях двама са с неустановено вероизповедание, 12 са новоприети в лоното на исляма и 52 са потомствени мюсюлмани предимно от бивша Югославия и Сомалия.
На практика не може да се изработи "профил на типичния швейцарски джихадист", защото анализираната група не е компактна и между нейните отделни елементи съществуват големи различия в социалния произход, образователния ценз и финансово-имотното състояние, констатират специалистите.

Общото впечатление е, че "известна психическа лабилност и проблеми с интегрирането" са факторите, които играят роля при вземането да решение да се търси сближаване с ислямизма. Младите мюсюлмани са повече предразположени към джихадистка радикализация, а периодът на съзряване е онази житейска фаза, в която тенденцията е да се възприемат крайни позиции и начин на живот, се посочва в проучването.

Заключението е, че в Швейцария липсват стратегии и структури, които са в състояние да прилагат мерки за превенция и интеграция в обществото. Авторите на проучването предлагат да се създадат два експертни центъра, съответно в немски говорещата част и във франкофонските кантони. Другите предложения са да се осигури "гореща линия" за телефонни консултации на разположение на младежите, родителите и имамите, както и да се изработят програми за "дерадикализация" на завърнали се в Швейцария лица, които са участвали в бойни действия на страната на джихадистите

Последвайте канала на

1398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини