Наблюдаваме три астрономически явления в една нощ в небето над България

  • 09 февруари 2017 21:20

  • 14033
  • 0
Наблюдаваме три астрономически явления в една нощ в небето над България
© Булфото

Три астрономически явления в една нощ ни очакват в небето над България утре. В петъчното небе очакваме пълнолуние, лунно затъмнение и комета със зеленикав цвят. Първо ще видим пълнолунието, после, около 30 минути след полунощ в събота, сянката на Земята ще започне да покрива Луната. Тоест, Слънцето, Земята и Луната ще бъдат почти на една линия, съобщава БТВ.

Февруарското пълнолуние е наричано още "Гладна Луна". В древността, по това време на годината, хранителните запаси вече били на привършване и всички са очаквали настъпването на пролетта. Американците пък наричат Луната и с друго име. Там са кръстили Луната "снежна". Това е последното пълнолуние, при което има сняг около него. Счита се, че при следващото пълнолуние пролетта настъпва.

"Най-тъмна Луна ще имаме към 2:45 ч. българско време”, обяснява Роса Виктория Муньос Димитрова от Института по астрономия към БАН. Кулминацията на небесното шоу е кометата 45-P, голяма колкото футболно игрище! Тя е на 12 милиона километра от Земята. Заради газовете в нейното ядро, които се изпаряват от слънчевите лъчи, кометата ще има синьо-зеленикав цвят.

“Но ще ни трябва съвсем нисък западен хоризонт да я наблюдаваме. Тоест, не трябва да имаме никакви сгради, които да ни пречат, и рано сутрин, малко преди изгрева на Слънце. За съжаление ще трябва да имаме бинокъл или малък телескоп, с който да я гледаме”.

 

Мая Йорданова
14033 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини