Ако пуснем всички мигранти, това ще унищожи Европа, убеден е Орбан

  • 06 септември 2015 09:40

  • 4417
  • 20
Ако пуснем всички мигранти, това ще унищожи Европа, убеден е Орбан
© Getty Images

Премиерът Виктор Орбан заяви пред репортери, че Унгария е събрала и превозила мигрантите до границата с Австрия само защото те са представлявали обществена опасност, нарушавайки автомобилния и железопътен трафик, предаде АП.

Орбан подчерта, че Унгария е твърдо решена да спре потока от мигранти, преминаващи през страната. "Повечето от тези хора идват от региони, които не са засегнати от война. Те просто искат да водят живот като нашия. Аз ги разбирам, но това е невъзможно. Ако пуснем всички, това ще унищожи Европа", каза той.

Орбан разкритикува плановете на ЕС да постигне общо споразумение на срещата на върха на 14 септември, задължаващо всяка страна да приеме по-големи квоти от мигранти, с аргумента, че това само ще доведе до още по-голям приток.

"Какво ще решим, ако си поделим 50 000 или 100 000 мигранти, когато още неизвестно колко милиона ще потеглят на път?, попита той.

Третата по големина партия в Унгария, крайнодясната Йоббик, организира снощи антимигрантски митинг в центъра на Будапеща.

Лидерът й Габор Вона заяви пред около 300 привърженици, развяващи унгарски и партийни знамена, че "Унгария принадлежи на унгарците". "Ние харесваме всички, уважаваме всички, но не искаме никой да идва тук", каза той. Други оратори нарекоха подкрепящите бежанците "предатели" и "боклук", а участниците носеха плакати с лозунги като "Депортации, а не разрешителни за работа" и "Искаме гранични огради, не искаме имигранти!"

Говорителят на австрийското вътрешно министерство Карл-Хайнц Грюндбьок заяви, че над 7000 мигранти са преминали вчера границата от Унгария и да продължили към Виена и Германия. Властите във Виена отбелязаха, че практически никой от пристигащите не възнамерява да иска убежище, преди да стигне до Германия.

Общо около 6000 мигранти са преминали през Мюнхен до снощи, всички са получили храна, вода и временен подслон. Посрещаме сърдечно тези хора, заяви Симоне Хилгерс, говорителка на правителствените агенции в Горна Бавария, натоварени със задоволяването на непосредствените нужди на мигрантите. "Съзнаваме, че предизвикателството ще бъде голямо, но всички, и властите, и обикновените граждани, сме готови да се справим", каза тя.

По принцип Германия настанява новодошлите в жилища, предназначени за кандидати за убежище, осигурява им безплатна храна, облекло, здравни грижи и издръжка за домакинството, както и месечни джобни пари, средно 143 евро. След три месеца те получават ограничено право на работа.

Унгарските власти възнамеряват да прекратят свободното пропускане на мигранти през своята територия, заяви говорителят на правителството Золтан Ковач в интервю за австрийския вестник "Пресе". Той обвини западните съседи за създаването на неконтролируема ситуация с мигрантите.

"Ние ще изпълняваме задълженията си, ще се стараем да регистрираме всички пристигащи мигранти и ще защитаваме нашите граници", каза той. По думите му всички пристигащи са "нелегални мигранти, докато не се установи, че са бежанци". "Но понеже австрийските и германските лидери на общественото мнение създадоха усещането, че всички са добре дошли, мигрантите отказват да сътрудничат на властите и да се регистрират", оплака се той.

Съгласно изискванията на ЕС всички мигранти са длъжни да дадат пръстови отпечатъци, напомни той. "Не можем да ги пускаме само защото искат да отидат в Австрия и Германия", каза унгарският представител и упрекна австрийските власти за отказа да спазват европейските правила. "Австрия пропусна хиляди, без да ги идентифицира. Вие даже не знаете, кого пускате в страната си", заяви Ковач, цитиран от ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
4417 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2015.09.14 | 01:56

20
ОРБАН = ВОЛЕН ! ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА НЕГО !

2015.09.08 | 06:14

10
глупости !!! Орбан не е БОЛЕН - нищо му няма на човека!!!
Ангела Меркел

2015.09.07 | 21:16

5
''Всички в Европа имат равни отговорности''

2015.09.09 | 20:48

19
Бабичко,ще имаш много здраве.След като имаме равни отговорности,трябва и пенсиите в България да се изравнят с вашите!Освен това да ти кажа,че поне на нашите пенсионери се полага най-ниската пенсия да бъде 280 лв., нали толкова давате на пришълците за джобни/143 евро/.
Петрето

2015.09.09 | 20:48

18
Аз разбирам,че трябва да сме готови да помагаме на попаднали във война хора. Но тази миграция на араби /основно/ няма нищо общо с желанието да бягат от войната. В съседство със Сирия има няколко държави. Дубай, ОАЕ, Саудитска арабия и други държави с отлично икономическо положение, са в пъти по-близо от Германия. Защо не мигрират натам, а прескачат дори Турция /която е икономически подходяща мюсюлманска страна/ с едната цел да отидат някъде из Европа,най-често в Германия. Това ще доведе до ислямизация на Европа , до дъмпинг на заплатите там и до източване на социала.
БЕЖАНЕЦ

2015.09.09 | 20:47

17
За българи няма работа в Германия, но за ОРКИТЕ всичко се подсигурява.Тръгнали,като са тръгнали в Англия и сащ, по малко ще струва,отколкото да ги гледат в ЕВРОПА. И защо ги ПУСКАТ за ЕВРОПА.ОБРАТНО ,тамот където идват
БОРИСОВ

2015.09.09 | 20:46

16
Българите са като кучетата .ТРПБВА ДА БЪДАТ ДЪРЖАНИ ИЗКЪСО и отвреме на време по един ШАМАР и ритник.
Един

2015.09.09 | 20:46

15
Европа е сляпа и глуха!?! Европа се самоубива!!! Защо ли!?!
Георгиев

2015.09.09 | 18:30

14
Все повече се убеждавам, че Орбан е един от най-трезвомислещите и достойни държавници не само в Европа, но и в света. Жалко, че няма много такива стойностни хора като него във висшата политика.

2015.09.09 | 18:29

13
думи и думи , интересно е какво казват мигрантите по повод причините за тръгването от родните им места ? нима си мислите че тръгват по собствена идея ? или мечтата за по-добър живот се е разпространила лавино-образно като е засегнала потайни кътчета на умовете Им , или пък ;случайно; има удобен транспорт до европа и даже дават пари на потеглящите
смахнов

2015.09.09 | 07:07

12
НАЛИ АФИШИРАХМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА СЪС СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ПАРИ , СТОКИ И ХОРА.... ПРАЗНОСЛОВИЕТО , И ТО ИМА ГРАНИЦИ.....

2015.09.08 | 06:14

11
ХАЙЛ ! ПРАВ Е БИЛ !

Добави коментар

Водещи новини